'Covid 19 The Great Reset' boekrecensie
Je kunt een boek niet beoordelen aan de kaft, dus ik heb een paar dagen de tijd genomen om dit boek van Klaus Schwab en Thierry Malleret van het World Economic Forum te lezen.

Toen ik het boek begon te lezen, merkte ik dat het grootste deel van het verhaal al geschreven moest zijn voordat de Covid 19-pandemie was begonnen, ondanks de vele herhalingen in het boek dat het in juni 2020 werd geschreven. De ideeën, de historische verwijzingen en de vele observaties in het boek leken al te zijn opgesomd, onderzocht of op zijn minst geanticipeerd en beschreven alsof het een reactie was op de vreselijke gevolgen van dit dodelijke virus. Dit maakte me bewust van de mogelijke bedoeling of de motivatie voor dit boek. Hoewel het boek de aandacht vestigde op tal van wereldwijde risico's zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, ecologische verwoesting, drinkwatervervuiling, enzovoort, waren die afkomstig uit de WEF Global Risks Reports die ik de afgelopen tien jaar heb bestudeerd. Deze milieu- en menselijke crises waren vóór de uitbraak van Covid 19 niet afgezwakt of opgelost, maar worden in wezen veroorzaakt door degenen die het World Economic Forum steunen. Hun conclusie dat de Covid-situatie plotseling hun geweten heeft geactiveerd om een betere wereld te creëren door The Great Reset, die, als je tussen de regels door leest, alleen bestuurbaar zou zijn door de particuliere, private sector. Maar wacht eens even, waren degenen die deze private sector vertegenwoordigen, niet dezelfde lui die de Corona Viruscrisis in de eerste plaats hebben veroorzaakt?  Als je dit boek leest, wordt de schuld aan het virus gegeven, maar niet aan de historische oorzaak die het virus in de eerste plaats heeft opgeleverd. De ware oorzaak is niet het virus, maar het niet aflatende streven naar financieel gewin en politieke macht dat de reden is en blijft van de systematische destabilisatie van natuurlijke biotopen, de vernietiging van de biodiversiteit en de sociale cohesie.  Het is niet het virus, maar de endemische armoede door een groeiende welvaartskloof. De auteurs schrijven dat het kapitalisme heeft bijgedragen aan het verlichten van de honger en de armoede, maar voor wie? Het militair-industrieel complex, de farmaceutische industrie, de GMO-industrie, de vervuilende energiesector en andere niet-duurzame industrieën hebben niet genoeg gedaan om levens, het milieu of de maatschappij te redden. Maar zullen ze nu, zoals men ons wil doen laten geloven, een coöperatieve reis met alle stakeholders, u en ik,  ondernemen om de wereld te herstellen volgens hun plotselinge, knagende geweten? Er is niet gesproken over de structurele oorzaak van de wereldwijde risico's die naar mijn mening het huidige corrupte financiële, politieke en economische systeem zijn. Dit lijkt niet aan de orde te komen in het boek, omdat degenen die direct zouden profiteren van de Grote Reset, zouden verliezen als er een ander, eerlijker financieel systeem zou worden ingevoerd.

Conclusie; ik vond het boek wel interessant en was er bijna van overtuigd dat deze Grote Reset inderdaad zou kunnen lukken en een Godsgeschenk zou kunnen zijn voor ons allemaal en we dan allemaal een gelukkig leven zouden kunnen leiden. Maar we moeten de twee belangrijkste vragen stellen: Cui Bono? en Quis Custodiet Ipsos Custodes? Wie wint en vooral 'Wie bewaakt de bewakers? Zullen de volkeren van de wereld hun soevereiniteit, hun nationaliteiten hun democratieën, hun vrijheden opgeven om diegenen in de particuliere sector te dienen die oorspronkelijk verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde crises en nu een technocratische bewakingsstaat voorstellen die wordt geleid door Kunstmatige Intelligence (AI)? Door het hele boek heen is het gevoel ontstaan dat de meeste problemen zouden kunnen worden opgelost door het ontmenselijken d.m.v. technologie, daardoor het veroorzaken van eenzaamheid, afscheiding door sociale distantie. Er wordt al rekening gehouden met het verdwijnen van kleine bedrijven, restaurantjes, winkeltjes en cultuur omdat de 1,5 meter samenleving voorlopig, zelfs tot 2022 doorgevoerd zal blijven worden. Er staat dat zo goed als alleen grotere bedrijven kunnen blijven bestaan, dus denk aan fastfood ketens en online winkels. Dus ons 'samenleven' wordt opgeofferd. Plezier maken kan haast niet meer. Naar je voetbalclub op zaterdagmiddag, maar school of de universiteit om fysiek les te krijgen? Maar hoe zit het met de liefde, het begrip, het mededogen, het gesprek, de opvoeding, de rehumanisering?

Reacties

 1. Dank u voor uw reactie. Weet u, mensen die dit bedenken lijden aan zelfsuggestie. Zij denken werkelijk dat ze iets goeds doen, zodat ze hun geweten kunnen onderdrukken. Lees een andere blog over ons geweten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het boek Society 4.0 van onze Nederlandse Nyenrode professor Bob de Wit geeft een veel prettiger beeld van een niet te stoppen transitie waarbij de mens centraal blijft staan.. aanrader..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga ik lezen. Ik heb contact met Bob en zitten op 1 lijn. Dank u.

   Verwijderen
 3. De lockdowns zijn slechts het begin van een wereldwijde communistische fascistische tirannieIn het boek van Schwab kunnen we weten wat ons te wachten staat in de toekomst.De rijken zullen deze wereld veranderen voor zichzelf, omdat zij geen emoties hebben voor ons en onze families.Mensen zullen leven in een soort huis gevangenis,omdat je hele leven in je huis zal zijn,waar je alle taken zal uitvoeren.Middel en kleine bedrijven zullen verdwijnen en alleen multinationale bedrijven zullen blijven. En overheiden zullen controle hebben over deze bedrijven (ze bepalen de regels).De meesten mensen zullen thuis werken en onderwijs zal thuis online gaan. Shoppen gaat alleen online en evenementen mogen niet meer bezocht worden(bioscopen,theater,concerts,sport evenementen, horeca,musea's)...


  Iedereen zal ook een digitale gezondheids pas moeten hebben, om te kunnen laten zien dat je gezond bent.Samen komen in groepen kan niet meer,feestjes wordt verboden en familie bezoeken kunnen niet meer, wanneer we willen.Reizen zal worden beperkt,mensen zullen minder auto's rijden en met vliegtuigen minder reizen, dit allemaal voor een zogenaamd beter millieu. Dus, reizen over de wereld zal worden beperkt en dat wordt vervangen door Netflix en andere video programma's, waarin mensen kunnen zien hoe het in andere landen is.Vrijheid van mening zal worden beperkt en andere meningen worden niet geaccpteerd. Iedereen moet dezelfde mening hebben en zijn neus naar dezelfde kant toewijzen, wie dat niet doet, zal problemen hebben(dus geen privileges).Deze methode zien we nu in communistische China met het puntensysteem.Al deze boven genoemde feiten staan in dit boek en dit zijn de instructies voor de wereld leiders van wat ze moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie. Zoals je zegt ziet het er hier naar uit. Maar zoals je in een andere blog kunt lezen kan dit niet lukken omdat de natuur en natuurkundige wetten dat niet toelaten zonder wanorde (entropie). Het betekent dus: opstand, bloed in de straten.

   Verwijderen
  2. Onee dat kan wel. Als je even op zoek gaat naar H.A.A.R.P. Dan zie je dat ze dus allang invloed hebben op natuur.

   Verwijderen
 4. Wanneer komt er een Nederlandse vertaling van The great reset?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moet je Rutte en Kaag vragen...Ik weet het niet. Dank dat je deze recensie hebt gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Brief aan de Koning der Nederlanden

The Great Reset van de World Economic Forum is onbereikbaar!