Voorwaarden van en voor de functionaliteit van man-made systemen



In Grammatical Man door Jeremy Campbell lezen we dit:

Informatie is een woord dat nooit gemakkelijk vast te pinnen is geweest. In zijn meest vertrouwde betekenis is informatie tegenwoordig nieuws, inlichtingen, feiten en ideeën die nodig zijn en worden doorgegeven als kennis. Maar een meer actieve en constructieve betekenis als iets dat een bepaalde vorm of karakter geeft aan materie, of aan geest; een kracht die gedrag vormt, traint, instrueert, inspireert en leidt. Informatie geeft vorm aan het vormeloze, DNA-codes zijn informatie en vormen menselijke denkpatronen. Op deze manier overspant informatie de ongelijksoortige gebieden van ruimtecomputers, klassieke natuurkunde, moleculaire biologie en menselijke communicatie, de evolutie van taal en de evolutie van de mens. De natuur kan niet langer worden gezien als materie en energie, maar moet worden geïnterpreteerd als materie, energie en informatie.

Het universum is een fysiek systeem dat stukjes informatie bevat. Elk elementair deeltje draagt stukjes informatie met zich mee. Elektronen die informatie met zich meedragen, werken op een systematische manier met elkaar samen om een kwantum-logische operatie uit te voeren. Een computer en onze mobiele telefoons werken zoals het universum, omdat ze deel uitmaken van het universum en om te kunnen werken moeten ze zich aan dezelfde natuurkundige wetten houden. Computers en het universum zijn informatieverwerkers. Quantum computing is momenteel mogelijk door informatie, het universum werkt al zo. (Lloyd, Seth, 2016).  Quantum information processing analyseert het universum in termen van informatie: het universum bestaat niet alleen uit fotonen, elektronen, neutrino's en quarks, maar ook uit kwantumbits of qubits. Professor Lloyd zegt dat het universum een gigantische computer is, die informatie verwerkt in quantumbits (qubits). 

Het universum, een computer, het menselijk lichaam, het milieu, bedrijven; alle levende systemen zijn informatiedragers, receptoren en/of zenders. De informatie die ze dragen kan worden begrepen als betekenis, geobserveerd en begrepen door het menselijk bewustzijn en verwerkt door zijn hersenen. Zonder het menselijk vermogen om informatie en betekenis te interpreteren, had het nut van stukjes informatie niet kunnen worden waargenomen.  

Ik maakte een korte Power Point presentatie om de wetenschappen uit te beelden die de basis vormen van deze theorie, die ik de Realimiteit Theorie heb genoemd. Realimiteit betekent dat de realiteit limieten heeft, die ik de grenzen van functionaliteit noem. Er bestaat dus een noodzaak onze geobserveerde en ervaren realiteit te bepalen waarbinnen wij als levende systeem moeten leven, kunnen overleven en evolueren. Functionaliteit kan dus nooit in een leugen, een onwaarheid, maar moet binnen de grenzen van de waarheid plaatsvinden. Je kunt niet van een hoge berg springen en het overleven. Als je de weg over wilt steken, kom je niet ver als je alleen naar links zou kijken. Als je in het water valt moet je wel kunnen zwemmen want anders verdrink je, enzovoorts. De realiteit = dus de waarheid.

Als je de slides erbij neemt leg ik je uit hoe je ze kan lezen:

De eerste vergelijking toont Anthropogene Entropie (door mensen veroorzaakte wanorde) aan, d.w.z. Valse/Foutieve (¬)Perceptie (P) x (Ankh (leven) minus Informatie) voorbij R, Realimiteit) leidt tot of versnelt entropie. Het systeem is disfunctioneel, onbestuurbaar en onbeheersbaar.

De Menselijke Perceptie + Bewustzijn (P) is de afsluitende terugkoppellus (feedback loop) die de realiteitsorde, de besturing en de benodigde correcties (besturing) bepaalt.


Let op de vergelijking voor Anthropogene Negentropie (door mensen gemaakte) orde, duurzaamheid: Continuïteit (Symbool voor oneindigheid) = ((Leven; alle levende systemen: symbool Ankh + Informatie: symbool i) binnen de beperkingen/limieten van de werkelijkheid of Realimiteit (R) oftewel de grenzen van functionaliteit x Perceptie (P) via het bewustzijn geverifieerd door het geweten. Het levend systeem functioneert optimaal, is bestuurbaar en beheersbaar.


Zonder informatie (communicatie) kunnen levende systemen niet overleven omdat ze dan niet kunnen leren. In feite is het informatie die universele energie en de materie haar functionaliteit geeft en zorgt voor evolutie – overleven. Dit geldt ook voor ons DNA wat beide is; de boodschapper en de boodschap.


Wanneer door mensen gemaakte levende systemen (organisaties, bedrijven, industrieën, politiek) worden bestuurd binnen de grenzen van de functionaliteit of limieten van de werkelijkheid, kunnen ze worden ge (be) stuurd door alle relevante informatie en daardoor maximaal, maar niet volledig worden beheerst als gevolg van een niet-lineair universum. Als de grenzen van de werkelijkheid worden overschreden, zullen dergelijke systemen onvermijdelijk in entropie (wanorde) terechtkomen, en onbeheersbaar worden. Dit is het Realimiteitsprincipe dat, wanneer het wordt nageleefd, de sleutel is om levende systemen weer in homeostase en autopoiesis (zelfbehoud) te brengen en te sturen, d.w.z. binnen de realimiteit, d.w.z. de beperkingen van de werkelijkheid of de grenzen van de functionaliteit, niet langer schadelijk voor menselijk of niet-menselijk leven, het milieu of de sociale samenhang. 

De natuurkunde bevestigt dat het universum bestaat uit energie, materie en informatie en dat deze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Informatie kan niet los worden gezien, noch worden gescheiden van onze fysieke wereld en werkelijkheid. Informatie schept orde en structuur. Informatie gehoorzaamt, net als energie, warmte, druk of lichtsnelheid, aan de universele wetten van de fysica. 


Menselijke Perceptie + Bewustzijn (P) is de afsluitende terugkoppellus die de realiteitsorde bepaalt 

Gewenste doelen kunnen alleen worden bereikt en duurzaam zijn wanneer zij bestaan en blijven binnen de natuurlijke grenzen van functionaliteit die afhankelijk zijn van cognitie: de mentale handeling of het proces van kennisverwerving door middel van denken, ervaring en de zintuigen, d.w.z. interactie met de omgeving door een voortdurende uitwisseling van informatie. Wij concluderen dat de voorwaarden voor door de mens gemaakte organisaties of systemen leren en aanpassing zijn. Niet-leren, het weigeren om informatie toe te laten, betekent dat dergelijke organisaties en organismen sterven omdat zij niet meer communiceren. 

De 2e en 3e slide stellen feedback loops voor; Als je van links naar rechts de lijn van de informatie flow volgt zie je dat die soms buiten de grenzen van functionaliteit treedt en in de entropische (wanordelijke) zone terechtkomt. Je kunt dan informatie toevoegen om weer binnen die grenzen verder te gaan om je doel te bereiken. Omdat dit een dynamisch proces is zal de geleerde informatie  steeds weer in het systeem moeten worden gestopt om verder te kunnen gaan. Dus volg de lijn weer naar links en herhaal het proces. Tevens moet je requisite variety bouwen; benodigde verscheidenheid in je systeem dat bestaat uit kennis, capaciteit, kunde, informatie en gereedschappen wat zogenaamde versterkers en dempers zijn. Dit is nodig als risico management systeem.  Op slide 2 zie je dat de informatie steeds buiten de grenzen van de functionaliteit treedt. Er ontstaat dan een informatietekort wat betekent dat er per definitie (symbool ) entropie (wanorde) volgt.

Slide 4

Hier symboliseer ik dat er twee werkelijkheden of realiteiten bestaan; een lineaire realiteit en een non lineaire, complexe realiteit. Op dit moment zijn zo goed als alle door mensen gemaakte levende systemen lineair en causaal. Ze zijn zogenaamd reactief en op oorzaak en gevolg ontworpen en operationeel. Ze houden te weinig rekening met een non lineaire complexiteit die voor het grootste deel onvoorspelbaar is omdat er ontelbare oorzaken kunnen zijn die we niet kunnen weten of in de hand kunnen houden.

Men probeert de lineaire wereld te reguleren en te controleren d.m.v. regels, wetten, politie, leger en macht, dus forcering. Maar dit schiet tekort omdat je dan maar een klein deel van de werkelijkheid kunt besturen en je altijd te laat zal zijn omdat dit reactief en nooit proactief kan werken. 

Om die reden bevindt zich onze maatschappij in een doorlopende wanorde (entropie) en denken machthebbers (foute perceptie) dat ze door nog meer macht uit te oefenen (te forceren), de controle terug te kunnen krijgen. Maar dit is 6000 jaar lang geprobeerd en heeft buiten enorm veel leed en bloed, uiteindelijk niets opgeleverd (kijk naar de staat van de wereld = informatie). 

Dus het is van enorm belang dat we een andere perceptie toelaten en leren, want de inzichten en wetenschappen om dit te doen zijn beschikbaar. Hier een lijst van nieuwe wetenschappelijke en logische mogelijkheden:

1.           Relativiteit elimineerde de Newtoniaanse illusie van het absolute

2.           Kwantummechanica elimineerde de droom van een controleerbaar meetproces. Mechanistisch denken had de menselijke geest parten gespeeld. Het gaf mensen de illusie dat zij objectief en in controle waren (van buitenaf naar binnen kijkend), maar subjectiviteit (het waarnemerseffect) wordt bevestigd door Quantum Mechanica en Quantum Bewustzijn.

3.           Chaostheorie elimineert de fantasie van deterministische voorspelbaarheid, maar ontdekte dat orde uit chaos een natuurlijk verschijnsel is.

4.           Systeemtheorie: alles is onderling verbonden en onderling afhankelijk (het waarnemerseffect)

5.           Cybernetica. Norbert Wiener, Stafford Beer en Ross Ashby e.a. begrepen en gebruikten dit begrip van niet-lineariteit en kwamen met de oplossing van de vereiste diversiteit, namelijk het maximaliseren van leren en het gebruik van informatie om energie en materie te controleren en te sturen via de menselijke geest en handelingen. Von Foerster had het over het altijd maximaliseren van het aantal keuzes of opties. Paul Pangaro heeft het over "conversatie".

6.           Claude Shannon, Rolf Landauer en Seth Lloyd stellen dat informatie 'fysisch' is en niet kan worden gescheiden van de universele werkelijkheid. Informatie is de oplossing voor “onzekerheid".

7.           Het begrip vlindereffect moest in de wetenschap worden geïntroduceerd om chaos en complexiteitstheorie te begrijpen als onvoorspelbaarheid (niet-lineaire effecten).

De ontdekking van de voorwaarden van en voor functionaliteit van door mensen gemaakte systemen is van levensbelang voor al het leven op aarde. Ik hoop dat u deze analyse ter harte zult nemen en dat politici en het bedrijfsleven deze inzichten zullen gaan toepassen. De toegevoegde waarde is onuitputtelijk want we kunnen hiermee alle, op dit moment, schadelijke systemen herontwerpen en herbouwen. Je kunt ermee plannen voor de lange termijn, investeringen doen, je kunt ermee voorspellen dat systemen die informatie verbieden of censureren zullen imploderen en je kunt er management en operationele systemen mee optimaliseren omdat de functionaliteit verbetert. Het houdt in dat je van te voren al kan weten dat geforceerde doelen altijd onhaalbaar zullen zijn. Je kunt erop vertrouwen en je angst en onzekerheid er door verliezen. We kunnen er revoluties, hongersnood, oorlogen en ideologieën mee verhinderen.


Mijn bedrijf TankTerminalTraining werkt al met deze theorie om de functionaliteit van onze klanten te versterken en hun processen te beheersen. Regels en voorschriften kunnen de complexiteit nooit aan.


Deel deze boodschap (informatie) met iedereen, zodat de menselijke perceptie (waarneming) verbeteren kan, want zoals Carl Gustav Jung ooit zei: 'de wereld hangt aan een zijden draad en dat is de perceptie van de mens.'


 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom mRNA niet kan en zal werken....

De voorwaarden voor een functionele samenleving zijn niet meer aanwezig

Voorwaarden van en voor niet schadelijke functionaliteit van onze samenleving