Verboden Boek over Congo

 



Zoals u misschien weet, schreef ik een boek over de oorlog in Congo en Rwanda over mineralen en ertsen. Dit artikel dat deze week verscheen in het Frans, vertaalde ik naar het Nederlands en Engels omdat het uiterst belangrijk is om te weten dat Paul Kagame de president van Rwanda, de VS, EU en de Nederlandse regering samenwerken om zich goedkope toegang tot deze grondstoffen toe te eigenen d.m.v. geweld en verkrachtingen.

Dit artikel dat deze week verscheen in het Frans, vertaalde ik naar het Nederlands en Engels omdat het uiterst belangrijk is om te weten dat Paul Kagame en de Nederlandse regering samenwerken.

De Fédération Internationale des Ligues de droits de l'Homme (FIDH), de vereniging Survie-France, de Ligue des droits de l'Homme (LDH), de Communauté Rwandaise de France (CRF) en het Collectif des Parties Civiles hebben een klacht ingediend tegen politicoloog en schrijver Charles Onana wegens “ontkenning van de misdaad van genocide tegen de Tutsi's”.

We publiceren deze tekst die ons werd toegestuurd door de uitgever van Charles Onana omwille van het pluralisme in een bijzonder complexe Rwandese kwestie.

Het proces vindt plaats voor het Strafhof van Parijs op 7, 8, 10 en 11 oktober. De klacht heeft betrekking op het klinkende boek van Charles Onana, Rwanda, la vérité sur l'opération Turquoise, in 2019 gepubliceerd door Éditions de l'Artilleur, met een voorwoord van kolonel Luc Marchal, commandant van de blauwhelmen van de VN in Rwanda in 1994. Kolonel Marchal, die in 1994 de leiding had over de veiligheid in de stad Kigali en de ondergang van Rwanda in de hel van dichtbij meemaakte, zal aanwezig zijn om de heer Onana te steunen, wiens innovatieve analysemethode volgens hem “licht werpt op de hele Rwanda-kwestie (...) met de vereiste wetenschappelijke nauwkeurigheid”. Onana's boek werpt licht op de grijze gebieden van de genocide en slachtpartijen in Rwanda en wat hij noemt de “gemaskerde invasie van Congo-Zaïre” in 1994 door de rebellen onder leiding van Paul Kagame. Volgens hem werd deze invasie nauwgezet voorbereid door Rwandese vluchtelingen massaal naar het grondgebied van wat nu de Democratische Republiek Congo (DRC) is te duwen om de minerale rijkdommen ervan te plunderen. Op basis van een analyse van stafkaarten van de CIA, het Belgische leger en de Franse militaire inlichtingendienst ontdekt Onana dat de invasie van Congo al in 1994 was begonnen en in 1997 werd voortgezet met de val van president Mobutu.

Dit boek leidde tot het ontslag van de Congolese journalist Jacques Matand bij de BBC na een interview met de heer Onana. Uiteindelijk won de Congolese journalist zijn zaak tegen de Britse omroep. De rechtbank concludeerde dat hij geen beroepsfout had begaan en veroordeelde hem tot het betalen van een schadevergoeding. Hetzelfde boek zal opnieuw de krantenkoppen halen voor de Franse rechtbanken, dit keer om een reden die niets te maken heeft met het onderwerp dat het behandelt.

Het doel van de aanklagers is om te proberen het boek van Charles Onana te verbieden en de auteur in diskrediet te brengen om hem te verhinderen zijn onderzoek te verspreiden dat gebaseerd is op talrijke documenten uit de Veiligheidsraad van de VN, de archieven van het Witte Huis en het Pentagon en het Élysée Palace, die de ware rol van Paul Kagame bewijzen in de tragedie van het Grote Merengebied in Afrika, waar het dodental nu in de miljoenen loopt, naast de honderdduizenden verkrachte vrouwen en getraumatiseerde kinderen.

Paul Kagame en de Rwandese staat hadden in 2002 al een klacht ingediend bij de 17e Kamer in Parijs tegen Charles Onana voor zijn boek Les secrets du génocide rwandais (Geheimen van de Rwandese genocide), dat hij schreef samen met een overlevende van de Tutsi-genocide, Déo Mushayidi, een voormalig lid van het Rwandees Patriottisch Front (RPF) en persoonlijke vriend van de heer Onana, die nu een levenslange gevangenisstraf uitzit in Rwanda. Paul Kagame en de Rwandese regering trokken hun aanklacht in nadat Onana en zijn advocaat bewijsmateriaal hadden geleverd. Dit boek werd veel gebruikt door advocaten voor het Internationaal Tribunaal voor Rwanda (ICTR). Onana werd in 2005 officieel ontvangen door aanklager Carla Del Ponte in Den Haag, die onthullingen deed over de houding van Paul Kagame ten opzichte van de speciale onderzoeken die zijn kantoor had uitgevoerd tegen de Tutsi's van het Rwandese Patriottische Leger (RPA) dat in 1994 werd geleid door de man die al meer dan 30 jaar over Rwanda regeert.

Ondanks het aantrekkelijke imago dat dit regime naar buiten toe weet uit te stralen, heeft een consortium van 50 journalisten uit 17 media en 11 verschillende landen onlangs de praktijken van de Rwandese regering onder de loep genomen. De onthullingen van het Rwanda Classified-onderzoek zijn ondubbelzinnig: “intimidatie, bedreigingen of moordpogingen om alle kritische stemmen het zwijgen op te leggen, zowel in Rwanda als daarbuiten”. Zouden de verenigingen die de heer Onana en zijn uitgever aanklagen in dit stadium een klacht durven indienen tegen het regime van de heer Kagame voor zijn optreden met de M23 in de Democratische Republiek Congo, bewezen en goed gedocumenteerd door VN-experts, terwijl ze beweren de mensenrechten te verdedigen?

Parijs, 11 september 2024

Reacties

Populaire posts van deze blog

De voorwaarden voor een functionele samenleving zijn niet meer aanwezig

Desinformatie kán en zál nooit werken

De Zinloosheid van Menselijke Beheersing van de Natuur dmv Scientisme