Liegen om competitief voordeel te behalen



Je hoeft het maar één keer te doen om vervolgens nooit meer geloofd te worden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de activiteit, d.w.z. het ‘doen’ van liegen, volgens natuurkundige wetten, de energie verbruikt die nodig was om het door te liegen beoogde doel te behalen. Iedereen snapt dat liegen energie kost; je moet het bewust doen, het kost moeite en het herinneren van een leugen kost meer energie dan je een waarheid te herinneren. Niet liegen, de waarheid zeggen, kost minder moeite, dus minder energie wordt verspild.

Om dit verhaal niet te technisch te maken, heeft liegen met informatie te maken. Informatievermindering of informatieverandering betekent dat optimale informatie om iets te kunnen doen niet beschikbaar kan zijn. Informatie wordt natuurkundig gelijkwaardig gezien aan energie. U kunt nu meteen begrijpen dat als ik informatie onderdruk door te liegen, ik tevens energie onderdruk. In de natuurkunde noemt men dat energie-dissipatie, wat betekent: verplaatsing; het niet meer beschikbaar zijn van energie om nuttig werk te doen.

Liegen veroorzaakt dit natuurkundige en biologische fenomeen. Levende systemen; u en ik, de natuur, bedrijven, regeringen, maar ook de samenleving functioneren alleen als er optimale informatie beschikbaar is en wordt gebruikt als energie om nuttig werk te doen, m.a.w. zonder schadelijk te kunnen zijn of te worden. Liegen houdt in dat energie ergens anders zal moeten worden weggehaald, dus ten koste van iets anders; nevenschade.

We kunnen dit testen d.m.v. retorische vraagstelling:

Kan een samenleving functioneren zonder waarheid (optimale informatie)?

Kunt u veilig autorijden zonder optimale informatie?

Kunt u gezond leven als u gezondheidsklachten negeert?

Kan een regering regeren zonder optimale informatie?

En toch hebben we onze samenleving gebouwd op leugens en bedrog.

Dus kan onze samenleving optimaal functioneren?  U weet zelf het antwoord al.

Conclusie: alle pogingen om de waarheid te verhullen (fake news, desinformatie, misinformatie, bedriegen, gaslichting, censuur, etc) veroorzaken maatschappelijk disfunctionaliteit, omdat de informatie=energie niet meer beschikbaar is.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De voorwaarden voor een functionele samenleving zijn niet meer aanwezig

De Zinloosheid van Menselijke Beheersing van de Natuur dmv Scientisme

Desinformatie kán en zál nooit werken