Informatie Integriteit Controle door VN? Maar wie bewaakt de bewakers??



Welkom bij de Verenigde Naties, maar wie bewaakt de bewakers?

Secretaris-generaal Guterres

Juni 2023

Inleidende opmerkingen secretaris-generaal bij persbriefing over beleidsbriefing over informatie-integriteit op digitale platforms

António Guterres

Geachte leden van ons perskorps,

Nieuwe technologie ontwikkelt zich razendsnel. En dat geldt ook voor de bedreigingen die ermee gepaard gaan.

De alarmbellen over de nieuwste vorm van kunstmatige intelligentie - generatieve AI - zijn oorverdovend.

En ze klinken het luidst vanuit de ontwikkelaars die het hebben ontworpen.

Deze wetenschappers en experts hebben de wereld opgeroepen om in actie te komen en verklaren AI tot een existentiële bedreiging voor de mensheid, vergelijkbaar met het risico van een kernoorlog.

We moeten deze waarschuwingen serieus nemen.

Ons voorgestelde Global Digital Compact, de New Agenda for Peace en het Accord on the global governance of AI zullen multilaterale oplossingen bieden die gebaseerd zijn op mensenrechten.

Maar de komst van generatieve AI mag ons niet afleiden van de schade die digitale technologie nu al aan onze wereld toebrengt.

De verspreiding van haat en leugens in de digitale ruimte veroorzaakt ernstige wereldwijde schade - nu.

Het wakkert conflicten, dood en vernietiging aan - nu.

Het bedreigt de democratie en de mensenrechten - nu.

Het ondermijnt de volksgezondheid en klimaatmaatregelen - nu.

Toen sociale media een generatie geleden opkwamen, werden digitale platforms omarmd als opwindende nieuwe manieren om met elkaar in contact te komen.

En inderdaad, ze hebben gemeenschappen ondersteund in tijden van crisis, gemarginaliseerde stemmen verheven en geholpen om wereldwijde bewegingen voor raciale rechtvaardigheid en gendergelijkheid te mobiliseren.

Sociale mediaplatforms hebben de Verenigde Naties geholpen om mensen over de hele wereld te betrekken bij ons streven naar vrede, waardigheid en mensenrechten op een gezonde planeet.

Maar vandaag de dag is deze zelfde technologie vaak een bron van angst in plaats van hoop.

Digitale platforms worden misbruikt om de wetenschap te ondermijnen en desinformatie en haat te verspreiden onder miljarden mensen.

Sommige van onze eigen VN-vredesmissies en humanitaire hulpoperaties zijn het doelwit geweest, waardoor hun werk nog gevaarlijker is geworden.

Deze duidelijke en aanwezige wereldwijde dreiging vraagt om duidelijke en gecoördineerde wereldwijde actie.

Onze beleidsbrief over informatie-integriteit op digitale platforms biedt een kader voor een [gezamenlijke] internationale reactie.

De voorstellen zijn gericht op het creëren van vangrails om overheden te helpen samen te komen rond richtlijnen die feiten bevorderen, samenzweringen en leugens blootleggen en de vrijheid van meningsuiting en informatie waarborgen;

En om techbedrijven te helpen moeilijke ethische en juridische kwesties op te lossen en bedrijfsmodellen op te bouwen die gebaseerd zijn op een gezond informatie-ecosysteem.

Regeringen hebben soms hun toevlucht genomen tot drastische maatregelen - waaronder een algehele afsluiting van het internet en verboden - die elke wettelijke basis ontberen en inbreuk maken op de mensenrechten.

Wereldwijd hebben sommige techbedrijven veel te weinig en te laat gedaan om te voorkomen dat hun platforms bijdragen aan geweld en haat.

De aanbevelingen in deze brief zijn bedoeld om de digitale ruimte veiliger en inclusiever te maken en tegelijkertijd de mensenrechten krachtig te beschermen.

Ze zullen als basis dienen voor een VN-gedragscode voor informatie-integriteit op digitale platforms die we aan het ontwikkelen zijn in de aanloop naar de Top van de Toekomst van volgend jaar. De gedragscode zal een reeks principes zijn waarvan we hopen dat overheden, digitale platforms en andere belanghebbenden ze vrijwillig zullen implementeren.

Dus, beste vrienden,

De voorstellen in deze beleidsbrief, ter voorbereiding op de Gedragscode, omvatten:

Een toezegging van regeringen, technologiebedrijven en andere belanghebbenden om zich te onthouden van het gebruiken, ondersteunen of versterken van desinformatie en haatzaaiende taal voor welk doel dan ook.

Een belofte van regeringen om een vrij, levensvatbaar, onafhankelijk en pluriform medialandschap te garanderen, met sterke bescherming voor journalisten.

De consistente toepassing van beleid en middelen door digitale platforms over de hele wereld, om een einde te maken aan de dubbele standaarden die ervoor zorgen dat haatzaaiende en desinformatieve uitingen in sommige talen en landen kunnen floreren, terwijl ze in andere landen effectiever worden voorkomen.

Overeengekomen protocollen voor een snelle reactie van regeringen en digitale platforms wanneer er het meest op het spel staat - in tijden van conflicten en grote sociale spanningen.

En een toezegging van digitale platforms om ervoor te zorgen dat alle producten rekening houden met veiligheid, privacy en transparantie.

Dat betekent dat er onmiddellijk maatregelen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat alle AI-toepassingen veilig, betrouwbaar, verantwoord en ethisch zijn en voldoen aan de verplichtingen op het gebied van mensenrechten.

In de brief wordt voorgesteld dat techbedrijven zich zouden moeten verplichten om af te stappen van schadelijke bedrijfsmodellen die engagement boven mensenrechten, privacy en veiligheid stellen.

Het stelt voor dat adverteerders - die nauw betrokken zijn bij het te gelde maken en verspreiden van schadelijke inhoud - verantwoordelijkheid nemen voor de impact van hun uitgaven.

Het erkent de noodzaak van een fundamentele verschuiving in stimulerende structuren.

Desinformatie en haat mogen niet leiden tot maximale exposure en enorme winsten.

De brief stelt voor dat gebruikers - inclusief jongeren die bijzonder kwetsbaar zijn - meer invloed zouden moeten hebben op beleidsbeslissingen.

En het stelt voor dat digitale platforms zich inzetten voor transparantie van gegevens.

Gebruikers zouden toegang moeten hebben tot hun eigen gegevens. Onderzoekers zouden toegang moeten hebben tot de enorme hoeveelheden gegevens die digitale platforms genereren, met respect voor de privacy van gebruikers.

Beste vrienden,

Ik hoop dat deze Policy Brief een nuttige bijdrage zal zijn aan de discussies in de aanloop naar de Top van de Toekomst.

We rekenen op een brede betrokkenheid en sterke bijdragen van alle belanghebbenden als we werken aan een VN-gedragscode voor informatie-integriteit op digitale platforms.

We hebben geen moment te verliezen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom mRNA niet kan en zal werken....

De voorwaarden voor een functionele samenleving zijn niet meer aanwezig

Voorwaarden van en voor niet schadelijke functionaliteit van onze samenleving