PhD Onderzoek naar de voorwaarden van niet schadelijke functionaliteit van menselijke creaties

 


Abstract

 

Dit onderzoek richt zich op de ontwikkeling en toepassing van een meetsysteem voor de functionaliteit van antropogene creaties. Door de mensen gemaakte systemen zijn vaak negatief, onderling afhankelijk (ze komen sommigen ten goede, maar ten koste van anderen - m.a.w. externaliteiten).

Deze studie bekijkt de maatschappij door de lens van informatie. Informatie lijkt nog niet begrepen te worden als een fysieke substantie die de functionaliteit van universele en natuurlijke systemen garandeert. De natuur kan niet langer worden gezien als materie en energie, maar moet worden geïnterpreteerd als materie, energie en informatie (Campbell Jeremy, 1982)[1]. Rolf Landauer stelde dat informatie fysisch is (Landauer, Rolf, 1991)[2] en bracht het in verband met entropie die leidt tot wanorde in systemen, waarbij hij de maat van entropie beschreef in een aantal bits die binaire eenheden van informatie zijn, en bevestigde dat entropie informatie is.

 

Introductie

Het vermogen om te communiceren, d.w.z. informatie uit te wisselen en te gebruiken als de energie die nodig is om autopoietisch (zelfbehoudend) te blijven, geldt voor alle natuurlijke en antropogene systemen. Door de mens gemaakte systemen zijn vaak gebaseerd op bijbedoelingen en zijn of worden daarom afhankelijk van non-communicatie die leidt tot een entropische (wanordelijke) toestand als gevolg van een energie, d.w.z. een opzettelijk informatietekort oftewel een leugen die entropie definieert. Wij leven in een maatschappij die zich in een schadelijke perceptiecrisis bevindt (Capra, 1991)[3] omdat de mensen de betekenis en de zin niet begrijpen van informatie als de energie die orde vormt, opbouwt en handhaaft en functionaliteit waarborgt. Wanneer we observeren hoe desinformatie wordt gebruikt om de werkelijkheid te manipuleren terwijl dit fysiek onmogelijk maar wel schadelijk is, kunnen we deze wetenschap gebruiken om te leren, omdat het dan aantoonbaar wordt dat ideologische doelen die afhankelijk zijn van een tekort aan informatie nooit bereikt kunnen worden. Helaas werden en worden deze doelen nog steeds afgedwongen, waardoor alle levende systemen grote schade oplopen.

 

Cognitie, zo blijkt uit onderzoek van Humberto Maturana [4]en Francisco Varela, betekent in het kort het verwerken van alle relevante informatie om in leven te blijven. Zij vonden dat cognitie onlosmakelijk verbonden is met autopoiese of zelfbehoud.

 

Sociale cognitie, Niklas Luhmann, socioloog stelde dat het basisidee van autopoiese ook van toepassing is op niet-biologische, sociale systemen, die hun eigen elementen produceren (Seidl, David, 2004)[5] . Hij begreep door mensen gemaakte organisaties en samenleving als polycentrische verzamelingen van op elkaar inwerkende sociale systemen (Monkelbaan, Joachim, 2019)[6] via communicatie. d.w.z. cognitie en onderscheidde drie soorten sociale systemen: interactie (conversatie), organisaties en functiesystemen (communicatiesystemen).

 

 

Het heelal is een fysiek systeem dat bits van informatie bevat. Elk elementair deeltje draagt bits van informatie. Elektronen die informatie dragen werken systematisch samen om een kwantumlogische operatie uit te voeren. Een computer en onze mobiele telefoons werken zoals het universum, omdat ze deel uitmaken van het universum en om te kunnen werken moeten ze aan dezelfde natuurkundige wetten gehoorzamen. Computers en het universum zijn informatieverwerkers. Quantum computing wordt momenteel mogelijk gemaakt door informatie; het universum werkt al op die manier. (Lloyd, Seth, 2016)[7] .  Kwantuminformatieverwerking analyseert het universum in termen van informatie: het universum bestaat niet alleen uit fotonen, elektronen, neutrino's en quarks, maar ook uit kwantumbits of qubits. Professor Lloyd zegt dat het universum een gigantische computer is, die informatie verwerkt in kwantumbits (qubits).  Het universum, een computer, het menselijk lichaam, het milieu, bedrijven; alle levende systemen zijn informatiedragers, receptoren en/of zenders. De informatie die zij dragen kan worden opgevat als betekenis, waargenomen en begrepen door het menselijk bewustzijn en verwerkt door zijn hersenen. Zonder het menselijk vermogen om informatie en betekenis te interpreteren, kan het nut van stukjes informatie niet worden waargenomen.  Daarom is het van belang te leren hoe mensen de werkelijkheid waarnemen. Fritjof Capra spreekt over een Crisis of Waarneming (Capra, 1991, 2016) omdat hij stelt dat mensen onze wereld waarnemen als iets buiten henzelf.

In dit onderzoek worden Symbolische vergelijkingen voor Antropogene Entropie (wanorde) en Negentropie (Orde) getest.  (Van Campen, 2017)[8]

 


 

 

Het proces om te begrijpen wat informatie inhoudt, begint met de beschrijving van de twee wetten van de thermodynamica. Informatie begrepen als energie gehoorzaamt aan dezelfde natuurkundige wetten. 1e en 2e wet van de thermodynamica (Clausius, Rudolph 1865)[9] Er zijn twee soorten processen, warmte en arbeid, die kunnen leiden tot een verandering in de interne energie van een systeem. Dit is hetzelfde als zeggen dat elke verandering in de energie van een levend systeem moet leiden tot een overeenkomstige verandering in de energie van de omgeving buiten het systeem. Met andere woorden, energie kan niet worden gecreëerd of vernietigd. Informatie beïnvloedt materie en werkelijkheid omdat het er altijd deel van uitmaakt. In feite vormen materie, energie en informatie één fysieke werkelijkheid. Informatie kan niet losgekoppeld of gescheiden worden. Met fysieke informatie in de vorm van feedback als beïnvloedende energie via cognitie, zijn processen die alle relevante informatie gebruiken adaptief, terwijl processen die niet alle relevante informatie gebruiken niet-adaptief worden. Entropie is de maat voor orde of wanorde in een proces of levend systeem door de beschikbaarheid of onbeschikbaarheid van energie=informatie. Informatie beantwoordt aan dezelfde natuurkundige wet, namelijk dat natuurlijke entropie kan worden beïnvloed door informatie die door ons universum en onze planeet wordt gebruikt om orde en structuur te scheppen. Informatie kan niet worden vernietigd omdat zij verbonden is en deel uitmaakt van de kwantumwerkelijkheid, d.w.z. het weefsel van het bestaan.

 

Wanneer men de huidige toestand van onze wereldwijde samenleving observeert, begrijpt men dat antropogene systemen wanorde veroorzaken. Zonder te hoeven vermelden wat er allemaal fout is gegaan en gaat, weet u als lezer wat er bedoeld wordt. Deze studie is een poging om de causaliteit te synthetiseren door het eerste doel van de School van Athene te volgen, namelijk ; Kennis van de Oorzaak zoeken:

Conclusie: informatietekort. Kan het zo eenvoudig zijn? Ja! Door het ontwikkelen en voltooien van 4 projecten gebaseerd op synthese, in plaats van analyse, wil dit onderzoek wetenschappelijk en empirisch aantonen dat deze stelling juist is.

Het reguleren van complexiteit is onmogelijk. De realiteit reguleren die gebaseerd is op een tekort aan informatie is onmogelijk. We stellen vast dat een maatschappelijke surrealiteit wordt gereguleerd door het onderdrukken (re censureren) van informatie. Dit is onmogelijk vanwege de wet van de fysica die zegt dat informatie niet kan worden gescheiden van de fysieke werkelijkheid (Khalili, Jim, 2016)[10] Daarom zijn maatschappelijke systemen die een gebrek aan informatie hebben en die worden afgedwongen door regelgeving gedoemd om in te storten, wat de geschiedenis bevestigt. Helaas echter pas na veel leed en schade die dus op deze manier voorkomen kan worden.

 

Arend van Campen, 31 december 2022

 



[1] Campbell Jeremy, Grammatical Man, 1982

[2] Landauer, Rolf, ‘Information is physical’

[3] Capra, Luisi, ‘The systems view of life’

[4] Maturana, Poerkson, ‘From Being to Doing’

[5] Seidl, David; ‘Luhmann’s theory of autopoietic social systems’.

[6] Monkelbaan, Joachim,  Governance for Sustainable Development Goals’

[7] Lloyd, Seth, Quantum Information Science

[8] Van Campen – Realimiteit, Sustenance4all.com

[9] Clausius: ‘1st and 2nd Law of Thermodynamics’

[10] Khalili, Jim,  ‘Information Technology’

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een nieuwe vorm van regeren en bestuur; Noticratie, regeren d.m.v. informatie

Waarom mRNA niet kan en zal werken....

Voorwaarden van en voor niet schadelijke functionaliteit van onze samenleving