Informatie is de primaire substantie van het universum

 



INFORMATIE IS DE PRIMAIRE SUBSTANTIE VAN HET UNIVERSUM

In Grammatical Man van Jeremy Campbell lezen we dit:

‘Informatie is een woord dat nooit gemakkelijk vast te pinnen is geweest. In zijn meest bekende betekenis is informatie tegenwoordig nieuws, intelligentie, feiten en ideeën die nodig zijn en doorgegeven worden als kennis. Maar een meer actieve en constructieve betekenis als iets dat een bepaalde vorm of karakter geeft aan materie, of aan de geest; een kracht die gedrag vormt, traint, instrueert, inspireert en leidt. Informatie geeft vorm aan het vormloze, DNA-codes zijn informatie en vormen menselijke denkpatronen. Op deze manier omspant informatie de ongelijksoortige gebieden van ruimtecomputers, klassieke fysica, moleculaire biologie en menselijke communicatie, de evolutie van taal en de evolutie van de mens. De natuur kan niet langer worden gezien als materie en energie, maar moet worden geïnterpreteerd als materie, energie en informatie.’

Het universum is een fysisch systeem dat stukjes informatie bevat. Elk elementair deeltje draagt stukjes informatie. Elektronen die informatie dragen, reageren op een systematische manier om een kwantum-logische operatie uit te voeren. Een computer en onze mobiele telefoons werken zoals het universum, omdat ze deel uitmaken van het universum en om te werken moeten ze aan dezelfde natuurkundige wetten gehoorzamen. Computers en het universum zijn informatieverwerkers. Quantum computing is momenteel mogelijk door informatie, het universum werkt al op deze manier. (Lloyd, Seth, 2016).  Kwantuminformatieverwerking analyseert het universum in termen van informatie: het universum bestaat niet alleen uit fotonen, elektronen, neutrino's en quarks, maar ook uit kwantumbits of qubits. Professor Lloyd zegt dat het universum een gigantische computer is, die informatie verwerkt in kwantumbits (qubits). Kosmoloog Paul Davies zegt: "In plaats van materie te zien als de primaire substantie van het universum, denken wij dat informatie de primaire substantie van het universum is. (Davies, Paul, 2020)

Het universum, een computer, het menselijk lichaam, het milieu, bedrijven; alle levende systemen zijn informatiedragers, receptoren en/of zenders afhankelijk van communicatie. De informatie die zij dragen kan worden opgevat als betekenis, waargenomen en begrepen door het menselijk bewustzijn en verwerkt door de hersenen. Zonder het menselijk vermogen om informatie en betekenis te interpreteren, zou het nut (de functionaliteit) van stukjes informatie niet kunnen worden waargenomen. De eerste ingang van informatie is de menselijke waarneming door zijn onbewuste en bewuste waarnemingsvermogen (perceptie). Daarom is het van cruciaal belang hoe de mens de informatie interpreteert, want wat het voor hem of haar betekent, zal "vorm geven" aan iemands geleefde werkelijkheid. Een verkeerde perceptie door verkeerd begrip of bewust opgeroepen door leugens of propaganda zorgt ervoor dat de mens keuzes maakt die schadelijk kunnen zijn of worden voor het leven, het milieu en de sociale cohesie.

Ik heb een korte Power Point presentatie gemaakt om de wetenschappen weer te geven die ten grondslag liggen aan deze theorie, die ik de Realimiteitstheorie heb genoemd. Het betekent dat de werkelijkheid beperkingen heeft, een veilige bandbreedte waarbinnen het leven in stand wordt gehouden, die ik de grenzen van de functionaliteit noem. Er is dus een noodzaak om onze waargenomen en ervaren werkelijkheid te definiëren waarbinnen wij als levend systeem moeten leven, kunnen overleven en evolueren. Functionaliteit kan dus nooit een leugen zijn, een onwaarheid, maar moet plaatsvinden binnen de grenzen van de waarheid. Je kunt niet van een hoge berg springen en overleven. Als je de weg wilt oversteken, kom je niet ver als je alleen maar naar links kijkt. Als je in het water valt, moet je kunnen zwemmen, anders verdrink je, enzovoort. Dus realiteit = de waarheid.

Als je de dia's observeert, zal ik uitleggen hoe je ze moet lezen:

 


De eerste vergelijking toont Antropogene Entropie aan (door de mens veroorzaakte wanorde), d.w.z. Fout/onwaar (¬)Perceptie (P) x (Ankh (leven) minus Informatie) voorbij R, Realimiteit) leidt tot of versnelt entropie. Het systeem is disfunctioneel, onbestuurbaar en onbeheersbaar.

Menselijke Perceptie + Bewustzijn (P) is de afsluitende feedback loop die de orde, de controle en de noodzakelijke correcties (beheersing) bepaalt.

Opmerking: de vergelijking voor Antropogene Negentropie (door de mens veroorzaakte) orde, duurzaamheid: Continuïteit (Symbool van Oneindigheid) = ((Leven; alle levende systemen: symbool Ankh + Informatie: symbool i) binnen de beperkingen/grenzen van de werkelijkheid of Realimiteit (R) of de grenzen van functionaliteit x Perceptie (P) via Bewustzijn geverifieerd door het Geweten. Het levende systeem functioneert optimaal, is beheersbaar en bestuurbaar.

Zonder informatie (communicatie) kunnen levende systemen niet overleven omdat ze niet kunnen leren. In feite is het informatie die universele energie en materie haar functionaliteit geeft en zorgt voor evolutie - overleven. Dit geldt ook voor ons DNA, dat zowel de boodschapper als de boodschap is.

Wanneer door mensen gemaakte levende systemen (organisaties, bedrijven, industrieën, politiek) worden bestuurd binnen de grenzen van de functionaliteit of de grenzen van de werkelijkheid, kunnen zij worden bestuurd door alle relevante informatie en dus maximaal, maar niet volledig, worden gecontroleerd in een niet-lineair universum. Als de grenzen van de werkelijkheid worden overschreden, zullen dergelijke systemen onvermijdelijk in entropie (wanorde) vervallen en onbeheersbaar en onbestuurbaar worden.

Dit is het Realimiteitsprincipe dat, wanneer het wordt nageleefd, de sleutel is om levende systemen terug te brengen naar homeostase en autopoësis (zelfbehoud en instandhouding), d.w.z. binnen het domein van de werkelijkheid of de grenzen van de functionaliteit, niet langer schadelijk voor menselijk of niet-menselijk leven, het milieu of de sociale cohesie.

De natuurkunde bevestigt dat het universum bestaat uit energie, materie en informatie en dat deze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Informatie kan niet worden gescheiden of losgekoppeld van onze fysieke wereld en werkelijkheid. Informatie schept orde en structuur. Net als energie, warmte, druk of de snelheid van het licht gehoorzaamt informatie aan de universele wetten van de natuurkunde.

Gewenste doelen kunnen alleen worden bereikt en gehandhaafd als zij bestaan en blijven binnen de natuurlijke grenzen van functionaliteit die afhankelijk zijn van cognitie: de mentale handeling of het proces van kennisverwerving door middel van denken, ervaring en de zintuigen, d.w.z. interactie met de omgeving door een voortdurende uitwisseling van informatie. Wij concluderen dat de voorwaarden voor door de mens gemaakte organisaties of systemen leren en aanpassing zijn. Niet-leren, de weigering om informatie binnen te laten, betekent dat dergelijke organisaties en organismen sterven omdat ze ophouden met communiceren.

De 2e en 3e dia's stellen feedback-lussen voor; als je de lijn van de informatiestroom van links naar rechts volgt, zie je dat deze soms de grenzen van de functionaliteit overschrijdt en in de entropische (wanordelijke) zone terechtkomt. Je kunt dan informatie toevoegen om binnen die grenzen verder te gaan en je doel te bereiken. Omdat dit een dynamisch proces is, zal de geleerde informatie steeds opnieuw in het systeem moeten worden gestopt om het te laten leren. Dus volg de lijn naar links opnieuw en herhaal het proces. Je moet ook requisite variety  (vereiste verscheidenheid) opbouwen  in je systeem dat bestaat uit kennis, kunde, capaciteit, vaardigheid, informatie en hulpmiddelen die zogenaamde versterkers en dempers zijn. Dit is nodig als risicobeheersysteem. 

Op dia 2 ziet u dat de informatie gestaag over de grenzen van de functionaliteit heen gaat. Hierdoor ontstaat een informatietekort, waardoor per definitie (symbool ) entropie (wanorde) volgt. Het systeem wordt niet-levensvatbaar en doelen kunnen niet worden bereikt.

 


 

 

Op dia 3 zie je dat alle relevante informatie wordt gebruikt om het systeem naar het doel te 'sturen' binnen de beperkingen van de werkelijkheid (Realimiteit). Alle relevante informatie wordt gebruikt om op koers te blijven naar het bereiken van doelen.

 




Dia 4

Hier symboliseer ik dat er twee werkelijkheden zijn; een lineaire werkelijkheid en een niet-lineaire, complexe werkelijkheid. Momenteel zijn vrijwel alle door de mens gemaakte levende systemen ontworpen en opgevat als lineair en causaal. Zij zijn reactief, omdat zij alleen gebruik maken van een lineaire oorzaak-en-gevolg perceptie van de werkelijkheid die de basis vormt voor het ontwerp.  Zij houden geen rekening met een niet-lineaire complexiteit (de totale som van lineaire en niet-lineaire werkelijkheid) die grotendeels onvoorspelbaar is omdat er talloze oorzaken kunnen zijn die wij niet kunnen kennen of beheersen.



Complexiteit kan als volgt worden beschreven:

Wanneer een organisatie, bedrijf, industrie of politiek proces wordt opgevat als levende communicatiesystemen, veranderen hun onderling verbonden en onderling afhankelijke relaties binnen en buiten hun netwerken voortdurend. Deze complexiteit, als gevolg van dynamische en voortdurend veranderende informatie feedback loops, kan niet worden beheerd door directe causale actie (oorzaak en gevolg reacties), maar kan alleen maximaal worden beheerst door het sturen met relevante informatie in real time. Aanpassingsvermogen aan constant veranderende gebeurtenissen door alle informatie direct te gebruiken is nodig om de continuïteit en levensduur van het levende systeem te waarborgen. Zo werkt de natuur ook. Complexiteit is een gevolg van een groot aantal onbekende factoren, relaties en afhankelijkheid die niettemin rechtstreeks van invloed zijn op organisaties en alleen kunnen worden "beheerst" door leren en daadwerkelijke aanpassing in real time. Deze zogenaamde niet-lineaire effecten of niet-causale prikkels uit vaak onbekende, maar onderling verbonden en onderling afhankelijke bronnen, kunnen niet worden beheerst met ouderwetse lineaire beheersingsmaatregelen zoals voorschriften of naleving, maar kunnen worden "genavigeerd" door het gebruik van positieve en negatieve feedback, d.w.z. het versterken of corrigeren met informatie. Cybernetica is hier nodig om ervoor te zorgen dat alle informatie wordt gebruikt.

Wanneer alleen lineaire regelsystemen, zoals empirische verificatie, natuurkunde, wiskunde of iso-normen worden gebruikt, zullen zij niet in staat zijn een niet-lineaire of complexe werkelijkheid te dekken, die bestaat uit een lineair (oorzaak & gevolg) deel, maar voor een groter deel uit een niet-lineair, niet-causaal of dynamisch deel, dat veel groter is en niet van tevoren kan worden gekend, omdat het voortdurend verandert door onvoorziene en onkenbare acties van het gehele, eveneens dynamische, netwerk waarvan het deel uitmaakt en waarvan alle organisatievormen afhankelijk zijn. Kortom; gedrag van de onderdelen in een netwerk is niet te voorspellen. Bewustwording van dergelijk gedrag is nodig, maar vereist een nieuw, systemisch gezichtspunt. We spreken over 'wicked problems'. Een maatschappelijk of cultureel probleem dat moeilijk of onmogelijk op te lossen is om maar liefst vier redenen: onvolledige of tegenstrijdige kennis, het aantal betrokken mensen en meningen, de grote economische last, en de verwevenheid van deze problemen met andere problemen.

Het is van cruciaal belang voor onze overleving dat we complexiteit begrijpen en ermee leren omgaan. Controlesystemen die we hebben geprobeerd, zoals bankregulering, industriële nalevingseisen, handelstarieven, ecologische beperkingen, wetgeving of zelfs oorlogen, zijn niet in staat geweest om een evenwicht of homeostase te bewaren zoals de natuur dat doet. Ze hebben integendeel het tegenovergestelde veroorzaakt: economische, culturele of ecologische ineenstorting, armoede, massale emigratie, misdaad, biologische vernietiging van soorten waarvan we allemaal afhankelijk zijn, vervuiling van bodem, water en lucht.

De natuur werkt volgens cybernetische principes. We hoeven alleen maar te leren van de natuur en haar te kopiëren, omdat we er deel van uitmaken en er afhankelijk van zijn.

Men probeert de lineaire wereld te reguleren en te beheersen door middel van regels, wetten, politie, leger en macht, dus met geweld. Maar dit schiet tekort omdat je dan slechts een klein deel van de werkelijkheid kunt beheersen en je zult altijd te laat zijn omdat dit alleen reactief kan werken en nooit proactief.

Daarom verkeert onze samenleving in een staat van voortdurende wanorde (entropie) en denken de machthebbers (foute perceptie) dat ze door nog meer macht (kracht) uit te oefenen de controle terug kunnen krijgen. Maar dit wordt al 6000 jaar geprobeerd en heeft, behalve enorm veel leed en bloed, uiteindelijk niets opgeleverd (kijk naar de staat van de wereld = informatie).

Het is dus van enorm belang dat we een andere perceptie toelaten en leren, want de inzichten en wetenschappen om dit te doen zijn voorhanden. Hier is een lijst van nieuwe wetenschappelijke en logische waarschijnlijkheden (Gleick, James, 1987).

1.           Relativiteit elimineert de Newtoniaanse illusie van het absolute.

2.           Kwantummechanica elimineerde de droom van een verifieerbaar meetproces. Mechanistisch denken had de menselijke geest parten gespeeld. Het gaf mensen de illusie objectief en in controle te zijn (van buitenaf bekeken), maar subjectiviteit (het waarnemerseffect) wordt bevestigd door de kwantummechanica en het kwantumbewustzijn.

3.           De Chaostheorie elimineert de fantasie van deterministische voorspelbaarheid, maar ontdekte dat orde uit chaos een natuurlijk verschijnsel is.

4.           Systeemtheorie: alles is onderling verbonden en afhankelijk van elkaar (het waarnemerseffect).

5.           Cybernetica. Norbert Wiener, Stafford Beer en Ross Ashby e.a. begrepen en gebruikten deze notie van niet-lineariteit en kwamen met de oplossing van de vereiste diversiteit, namelijk het maximaliseren van leren en het gebruik van informatie om energie en materie te controleren en te sturen via de menselijke geest en handelingen. Von Foerster sprak over het altijd maximaliseren van het aantal keuzes of opties. Paul Pangaro heeft het over "conversatie".

6.           Claude Shannon, Rolf Landauer, Jim Khalili en Seth Lloyd stellen dat informatie "fysiek" is en niet kan worden gescheiden van de universele werkelijkheid. 'Informatie is de oplossing van onzekerheid'.

7.           De term vlindereffect moest in de wetenschap geïntroduceerd worden om chaos en complexiteitstheorie te begrijpen als onvoorspelbaarheid (niet-lineaire effecten).(Lorenz, Edward 1963)

Bewustwording en begrijpen van de voorwaarden van en voor functionaliteit van door de mens gemaakte systemen zijn van vitaal belang voor al het leven op aarde. Ik hoop dat u deze synthese ter harte neemt en dat politiek en bedrijfsleven deze inzichten zullen toepassen. De toegevoegde waarde is onuitputtelijk, omdat het ons in staat stelt alle momenteel schadelijke systemen opnieuw te ontwerpen en op te bouwen. Je kunt het gebruiken om plannen te maken voor de lange termijn, om investeringen te doen, om te voorspellen dat systemen die informatie verbieden of censureren zullen imploderen, en om beheers- en operationele systemen te optimaliseren omdat de functionaliteit verbetert. Het betekent dat je van tevoren kunt weten dat geforceerde doelstellingen altijd onhaalbaar zullen zijn.  Je kunt erop vertrouwen en je angst en onzekerheid kwijtraken. Het kan revoluties, hongersnoden, oorlogen en ideologieën voorkomen.

Deel deze boodschap (informatie) met iedereen zodat de menselijke perceptie (hoe de mens zijn waarnemingen interpreteert) kan verbeteren, want zoals Carl Gustav Jung ooit zei: 'de wereld hangt aan een dun draadje en dat is de psyche van de mens'. Fritjof Capra sprak in 1990 al over een crisis van de perceptie.

 

Voorwaarden van en voor niet-schadelijke functionaliteit van antropogene concepties

De wereld zoals hij is...

- Informatie kan niet worden gescheiden van onze fysieke werkelijkheid omdat het een fundamentele entiteit is die kan worden gemeten en gekwantificeerd in Bits of Information.

- Informatie is niet zomaar een boodschap, het is fysiek en 'in vormt' onze geleefde en ervaren werkelijkheid, terwijl het bestaan naar overleving veilig stelt.

- Informatietekort of -tekort bv. nepnieuws, verkeerde informatie, desinformatie, onderdrukking van informatie door censuur, overvloed aan informatie; ze kunnen allemaal worden gecategoriseerd als misleiding en een poging om aan de werkelijkheid te ontsnappen. Dit laat de natuurkunde niet toe.

- Per definitie (symbool ). Dit is een natuurkundige wet die bevestigd wordt door de informatietheorie: Information deficit entropie (wanorde of stoornis)

- Doelen die op een lineaire manier worden afgedwongen kunnen niet worden bereikt omdat de natuur niet door de mens kan worden afgedwongen zonder gevolgen voor de handhavers. Door een tekort aan informatie zullen zulke doelen nooit haalbaar zijn, maar het afdwingen ervan zal grote schade toebrengen aan het leven, het milieu en de sociale cohesie (zoals we nu waarnemen).

- Complexiteit kan niet gereguleerd worden door opgelegde regels, beperkingen of wetten zonder destabilisatie te veroorzaken in de vorm van entropie (wanorde). Bijvoorbeeld, het weer kan niet worden gereguleerd of gecontroleerd door de mens zonder destabiliserende weerpatronen waarvan de uitkomsten onvoorspelbaar zijn. (het vlindereffect).

- De uitkomst van een gewapend conflict is altijd entropisch (veroorzaakt wanorde) in de vorm van schade.

Duurzaamheid is het doel van de wereld voor verandering...

- De vraag die moet worden gesteld is niet: is het echt, is het duurzaam, maar kan wat de mens creëert op lange termijn functioneel zijn en blijven zonder schadelijk te zijn of te worden voor levende systemen?

- Complexiteit of niet-lineaire werkelijkheid heeft causaliteit en lineaire systemen vervangen. Complexiteit kan alleen "genavigeerd" of "ge (be)stuurd" worden met informatie (positieve en negatieve feedback) in real time, omdat complexiteit dynamisch is (steeds veranderend, zoals het weer).

- Symbiose is in tegenspraak met het ‘recht van de sterkste’ survival of the fittest en het 'egoïstische gen'.

- De begrippen duurzaamheid en duurzaam zijn ontoereikend: wij stellen voor deze te vervangen door "Niet schadelijke functionaliteit".

Sustenance4all ontdekking

1.            Wat we ontdekken is dat wetenschap de totale werkelijkheid moet onderzoeken.

2.            De criteria en voorwaarden van en voor functionaliteit van alle levende systemen (inclusief jij en ik) hebben we vorm gegeven in twee vergelijkingen.

3.            Evolutie en overleving -Orde=Negatieve Entropie oftewel negentropie- is afhankelijk van communicatie en leren door gebruik te maken van alle relevante informatie.

4.            Sociale cohesie, welzijn, geluk kan alleen worden bereikt door het gebruik van alle relevante informatie binnen de beperkingen van de werkelijkheid (Realimiteit) en de grenzen van functionaliteit (waarheid en werkelijkheid).

5.            Informatie is een taal van leven en werkelijkheid en bepalend voor de levensvatbaarheid van alle levende systemen.

6.            Informatietheorie is fundamenteler dan fysica - het bevestigt Metafysica.

7.            Door onze metafysische vergelijkingen toe te passen, kunnen we feedbackloopkaarten creëren en daarmee anticiperen om de waarschijnlijkheid van en voor entropie (wanorde) te voorkomen.

 

 


1.      Feedback Loop Map: niet levensvatbaar systeem, niet alle informatie wordt gedeeld door alle stakeholders.



2.      Feedback Loop Map: Levensvatbaar systeem, alle informatie wordt gedeeld door alle stakeholders.

 

8.            Ethiek is informatie.

9.            Informatie is de levenskracht in het universum die materie en energie hun functionaliteiten geeft. Zo is DNA zowel de boodschapper als de boodschap. Neuronen communiceren door synapsen om het leven te 'sturen' door de uitwisseling en verwerking van informatie die cognitie wordt genoemd.

10.          De Santiago theorie van cognitie wordt beschouwd als het vermogen van aanpassing in een bepaalde omgeving.

11.          De functionaliteit van alle levende systemen, inclusief door de mens gemaakte systemen zoals regeringen, bedrijven, producten, diensten of de samenleving, maar ook de natuur zelf zijn afhankelijk van de criteria van en voor functionaliteit, namelijk leren en aanpassingsvermogen door feedback.

12.          De natuur is teleologisch (doel en opzet) geprogrammeerd op overleving, niet alleen van de sterkste maar van alle levende systemen.

Het opbouwen en handhaven van sociale cohesie:

Door deze wetenschap van realiteit en gezond verstand te begrijpen, kunnen wij een bio-cultureel partnerschap ontwerpen en vormen dat de menselijke capaciteitsontwikkeling versterkt die creativiteit, liefde en delen cultiveert om de sociale constructie te beschermen door de mensheid te voeden binnen ecologische veranderingen. Het enige wat we moeten doen is alle relevante informatie toelaten en gebruiken, zodat de samenleving kan leren, zich aanpassen, bijsturen en zo uiteindelijk overleven. Zo werkt de natuur en dat is ook de bedoeling voor de mensheid, want de mens = de natuur.

 

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom mRNA niet kan en zal werken....

Voorwaarden van en voor niet schadelijke functionaliteit van onze samenleving

De voorwaarden voor een functionele samenleving zijn niet meer aanwezig