Greta Thunberg
Heeft u toevallig deze week de verontwaardigde, boze Greta Thunberg gezien toen ze de Verenigde Naties toesprak? Het lieve meisje had besloten met stemverheffing, een nijdig gelaat en door boze woorden de wereldleiders te doen schrikken. Ze had gehoopt dat met kwaadheid het klimaat kan worden gered. Nou, dat werkte dus averechts, ze werd overvallen door hoon en smaad. President Trump kon het dan ook niet laten om iets sarcastisch te tweeten. Tja, als lieve, noch boze woorden helpen ons voor onze ondergang te beletten, hoe moet dat dan wel? We staan als Lemmingen te trappelen om ons massaal van de rotsen te gaan storten. Willen we of kunnen we niet naar rede luisteren dan? Een filosoof zei dat we sinds de Griekse Oudheid in principe niet veel hebben bijgeleerd. Natuurlijk leven we ons leven met allerlei technologische snufjes, maar die eigenlijk gemaakt zijn om ons bestaan niet echt te verrijken, maar te vergemakkelijken. Deze filosoof kwam namelijk tot de conclusie dat de mens niet veel had bijgeleerd gedurende de laatste 3000 jaar en dat er twee menselijke karaktereigenschappen verdere ontwikkeling van de mens in de weg staan, namelijk luiheid en angst. Als je eens kijkt naar wat wij zoal in ons huishouden aan apparaten gebruiken begrijp je al snel dat die ons leven vooral makkelijk maken, maar niet verstandiger of wijzer. Luiheid is een dooddoener. We willen zelfs niet meer lezen, leren of iets fysieks ondernemen omdat zulke zaken moeite kosten. Maar wat is de moeite waard? Is het echt fijn als alles thuis wordt gebracht: boodschappen, pizza, patat met, een boek, kleding of weet ik wat? Of is het niet veel meer voldoening gevend om voor dagelijkse noden enige moeite te moeten doen? Is het een te grote moeite geworden om wel voor onze natuur te vechten en er met elkaar voor proberen te zorgen dat de vernietiging van onze planeet wordt gestopt? Een schrijver zei dat we moeten praten, samenwerken, converseren en communiceren. 100000 spijbelende kinderen die om gerechtigheid roepen zullen uiteindelijk worden genegeerd. Wat moet er dan worden gedaan als boosheid niet helpt? De Romeinse Stoïcijnse filosoof Seneca zei dat boosheid het tegenovergestelde veroorzaakt; tegenstand, weerzin, hakken in het zand. Maar ik hoor u denken; aardigheid helpt ook niet toch? Nee, dat is ook waar. Er is geen oplossing te verwachten zolang het vergaren van wijsheid voor de mensheid moeite kost. U zult het met me eens zijn dat Trump, Boris, Macron of Rutte en de meeste politieke leiders zijn geen wijze mensen zijn, maar wij, luie lieden, laten ons door hen om de tuin leiden omdat we te bang zijn om er iets voor of tegen te hoeven doen. Daar zijn we te lui en te bang voor, het is gewoon teveel werk. Alsjeblieft zeg…pfff, laat me met rust…
We sluiten onze deuren en ramen en hopen dat ons leventje zonder te veel incidenten voortkabbelt. We stemmen niet meer omdat we niet in de democratie geloven. We luisteren liever niet naar Greta of George Monbiot die ons waarschuwen. We luisteren ook niet naar de oppositie die het tegenovergestelde beweert, maar wederom geen wijsheid demonstreert.
Antwoorden die de Griekse en Romeinse filosofen ons geven, worden óf niet gelezen óf genegeerd. En daarom weten we niet voldoende om het tij te kunnen keren. Het gaat dus om kennis, informatie, weten en daar is voldoende van beschikbaar. Maar wie heeft er zin in om het op te zoeken? Dat kost namelijk inspanning. Heeft de gemiddelde mens echt nog animo om zich te verdiepen in wetenschap en filosofie als hij door RTL geanimeerd en door Bol.com bediend kan worden zonder dat ie uit zijn luie Ikea stoel hoeft te komen? Ik durf het te betwijfelen. Dus is het wachten op buitenaardse wezens, Aliens, die misschien niet te beroerd zijn om ons en onze planeet te redden. Het zal een zelfde soort menselijk ras moeten zijn, ooit beschreven in het boek ‘Geschenken van Eykis’ van Wayne Dyer. Van hen kunnen we dan leren dat alle informatie die er beschikbaar is of kan zijn, noodzaak is. De huidige, moderne mens lijkt gestopt met leren. Niet lerende levende systemen, waaronder ook de mens valt, worden in de natuurwetenschappen beschreven als dode systemen. Blijven leren is de enige, en zeer kleine moeite, die we hoeven te doen. Dus, geholpen door het Internet, hoef je je luie stoel nooit meer uit. Het is dus geen blindheid, maar de weigering om te zien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Brief aan de Koning der Nederlanden

'Covid 19 The Great Reset' boekrecensie

The Great Reset van de World Economic Forum is onbereikbaar!