Russische wetenschappers bewijzen dat iedereen een geweten heeft dat men niet kan uitschakelen.
Russische wetenschappers van het Instituut voor Hersenonderzoek zijn erin geslaagd om te bewijzen dat ieder mens een geweten heeft.
Russische wetenschappers ontdekten dat de menselijke hersenen protesteren als mensen leugens vertellen. Ze kwamen er ook achter dat het geweten op een computerscherm kon worden geobserveerd.
Het onderzoek toonde aan dat er geen gewetenloze mensen waren. Ieder mens heeft een geweten. Wetenschappers slaagden er zelfs in om de geboorte van het geweten te zien. Het meest interessante feit is dat de wetenschappers bij het bestuderen van leugens het geweten tegenkwamen.
Maxim Kireev, een junior wetenschappelijk medewerker van het Instituut voor Hersenonderzoek:
"De test is als volgt: je ziet op de monitor op en neer pijlen. En het is je taak zijn om een eenvoudig computerspel te spelen. Het enige wat je zult moeten doen is liegen. Als je een pijl omhoog ziet op het scherm zul je moeten zeggen dat je een pijl omlaag ziet en vice versa."
"We kunnen de hersenreactie vergelijken met het vertellen van de waarheid en het vertellen van leugens. Maar we kunnen ook vergelijken en bedoelingen van de persoon om leugens te vertellen of de waarheid te vertellen.
"Dus als iemand gaat liegen, beginnen zijn of haar hersenen op hetzelfde moment te protesteren. Op dit moment wordt het geweten wakker. Dit is echter niet met het blote oog te zien. De persoon voelt geen pijn, zweet niet en zijn of haar handen trillen niet. Het hersenprotest kan alleen worden aangetoond met een speciaal computerprogramma."
Svjatoslav Medvedev, de directeur van het Hersenonderzoek Centrum van de Russische Academie van Wetenschappen:
"Er is een mechanisme in onze hersenen dat ons vertelt dat we iets verkeerd hebben gedaan. Dit mechanisme lanceert het fenomeen dat bekend staat als wroeging. En het is eigenlijk onze wroeging die ervoor zorgt dat we ons geweten haten. Daarom proberen veel mensen zich ervan te ontdoen. En de meest populaire en beschikbare manier om van het geweten af te komen is alcohol. Het gebeurt echter vaak dat wroeging veel moeilijker wordt tijdens een kater."
Andrey Kenig, een trainer bij het Moscow Center of Linguistic Programming:
"Het is nodig om een idee te bedenken voor het geweten zodat je niet meer gemarteld wordt. Als ik bijvoorbeeld iets goeds doe om de situatie in mijn land te verbeteren, voel ik geen wroeging over het feit dat iemand anders er mogelijk last van zou kunnen hebben".
Het is beter om te zeggen dat deze zaak lijkt op zelf-suggestie. Het wordt op grote schaal toegepast in legers van vele landen. Vooral tijdens militaire operaties, wanneer onschuldige burgers het slachtoffer kunnen worden. Zo gebruikte een Amerikaanse legerfunctionaris zelfsuggestie om Amerikaanse soldaten geen wroeging te laten voelen tijdens de oorlog in Irak. Ze konden gemakkelijk luisteren naar de kreten van een vrouw die in de volgende kamer werd verkracht en zich er niet mee bemoeien".
Reacties
Een reactie posten