Het gelijkwaardigheidsprincipe van informatie, massa en energie in de samenleving

  


 

Het gelijkwaardigheidsprincipe van informatie, massa en energie in de samenleving

Door Arend van Campen

1 november 2023

 Dit onderzoek richt zich op de ontwikkeling en toepassing van een meetsysteem voor de functionaliteit van antropogene, door de mens gemaakte ontwerpen, constructies, systemen, organisaties of producten. Deze zijn vaak negatief van elkaar afhankelijk. Dit betekent dat sommigen profiteren, maar ten koste van anderen, het milieu of maatschappij: zogenaamde externaliteiten. Deze studie probeert de kloof tussen fysieke en sociale systemen te overbruggen. Het bekijkt de maatschappij door de lens van informatie. Informatie lijkt nog niet begrepen te worden als een fysieke substantie die zorgt voor de functionaliteit van universele en natuurlijke systemen. De natuur kan niet langer worden gezien als materie en energie, maar moet worden geïnterpreteerd als materie, energie en informatie. Rolf Landauer stelde dat informatie fysisch is en relateerde het aan entropie, die leidt tot wanorde in systemen, door de maat van entropie te beschrijven in een aantal bits, die binaire eenheden van informatie zijn.

 Het vermogen om te communiceren, d.w.z. om informatie uit te wisselen en te gebruiken als energie die nodig is om autopoietisch (zichzelf in stand houdend) te blijven, is van toepassing op alle fysische, biologische en dus ook antropogene systemen, aangezien de mens een onlosmakelijk onderdeel van de natuur is. De doelen die mensen stellen zijn vaak bijbedoelingen en zijn of worden daarom afhankelijk van non-communicatie, wat resulteert in een entropische, ongeordende toestand door gebrek aan energie of opzettelijk gebrek aan informatie, ook wel bekend als liegen, wat entropie definieert. We leven in een maatschappij die zich in een schadelijke waarnemingscrisis bevindt omdat mensen het belang en de betekenis van informatie niet begrijpen als de energie die orde vormt, opbouwt en handhaaft en functionaliteit garandeert. Het leven houdt het leven zelf in stand. Het leven creëert en handhaaft negentropie of orde in een entropisch universum. Het leven ontsnapt op de een of andere manier aan de 2nd wet van de thermodynamica sinds het ontstaan van het leven. Duurzaamheid is een magische, eeuwenoude definitie om allerlei regels af te dwingen. Het kost de belastingbetaler veel geld om de koolstofuitstoot te verminderen, maar deze handhavingsmethode is negatief afhankelijk. Het zou beter zijn om de term "duurzaamheid" te veranderen in "niet-schadelijke functionaliteit" van door de mens gemaakte dingen. Norbert Wiener, de grondlegger van de cybernetica, de wetenschap van de besturing en controle van dieren en machines, concludeerde dat ons universum entropisch is. Dit betekent dat het neigt naar evenwicht (niets beweegt meer), maar dat de dynamiek van natuurlijke en universele entropie de basis is waarop leven gedijt. Hij schreef dat onze planeet in zekere zin een enclave is waar het leven het leven in stand houdt en de voorwaarden voor overleving en evolutie handhaaft door middel van terugkoppeling. Metabolisme onderhoudt de stofwisseling en houdt de universele entropie in evenwicht. Mensen kunnen naar een doel "sturen" door negatieve feedback oftewel corrigerende informatie.

 Desinformatie

Door te observeren hoe desinformatie wordt gebruikt om de werkelijkheid te manipuleren, ook al is het fysiek onmogelijk maar potentieel schadelijk, kunnen we deze wetenschap gebruiken om te leren. Het zal duidelijk worden dat ideologische doelen die gebaseerd zijn op informatietekorten, leugens of het onderdrukken van informatie nooit bereikt kunnen worden. Censuur door wetten van de VN, de VS of de EU is onmogelijk omdat ze de fysieke drie-eenheid van informatie-materie-energie niet kunnen doorbreken. Het schadelijke resultaat van censuur zal sociale en ecologische entropie zijn, sociale wanorde, zoals je nu al kunt waarnemen.

Helaas werden en worden dergelijke doelen nog steeds nagestreefd, wat grote schade toebrengt aan alle levende systemen.

 Volgens het onderzoek van Humberto Maturana en Francisco Varela betekent cognitie, kort gezegd, de verwerking van alle relevante informatie met de omgeving om zichzelf in stand te houden. Zij ontdekten dat cognitie onlosmakelijk verbonden is met autopoiesis of zelfbehoud in de natuur.

 Sociale cognitie

Socioloog Niklas Luhmann stelde dat het basisidee van autopoiese ook van toepassing is op niet-biologische, sociale systemen die hun eigen elementen produceren. Hij vatte door de mens gemaakte organisaties en de samenleving op als polycentrische verzamelingen van op elkaar inwerkende sociale systemen door middel van communicatie, ook bekend als cognitie, en onderscheidde drie soorten sociale systemen: Interactie door middel van conversatie, organisaties en functionele communicatiesystemen.

 Het universum is een fysiek systeem dat stukjes informatie bevat. Elk elementair deeltje draagt bits van informatie. Dr. Melvin Vopson beschrijft dit als volgt: Atomaire en subatomaire deeltjes, evenals menselijke en niet-menselijke cellen, dragen informatie in zich, over zichzelf. Hij suggereert dat informatie de 5th staat van materie zou kunnen zijn, samen met vloeibaar, vast, gas en plasma. Elektronen die informatie dragen werken op een systematische manier samen om een kwantum logische operatie uit te voeren. Een computer en onze mobiele telefoons functioneren net als het universum omdat ze er deel van uitmaken en om te functioneren moeten ze aan dezelfde natuurkundige wetten gehoorzamen. Computers en het universum zijn informatieverwerkers. Kwantumcomputing wordt op dit moment mogelijk gemaakt door informatie; het universum functioneert al op deze manier.

 Kwantuminformatieverwerking analyseert het universum in termen van informatie: Het universum bestaat niet alleen uit fotonen, elektronen, neutrino's en quarks, maar ook uit kwantumbits. Professor Lloyd zegt dat het universum een gigantische computer is die informatie verwerkt in kwantumbits. Het universum, een computer, het menselijk lichaam, het milieu, bedrijven - alle levende systemen zijn informatiedragers, ontvangers en/of zenders. De informatie die ze dragen kan worden begrepen als betekenis. Het kan alleen worden waargenomen en begrepen door het menselijk bewustzijn en worden verwerkt door zijn hersenen door waarneming met alle zintuigen. Zonder het menselijk vermogen om informatie en betekenis te interpreteren, kan het nut van stukjes informatie niet worden gerealiseerd. Daarom is het belangrijk om te leren hoe mensen de werkelijkheid waarnemen. Fritjof Capra spreekt van een crisis in de waarneming omdat hij stelt dat mensen onze wereld waarnemen als iets dat buiten hen ligt. Dit geest-lichaam paradigma blijft bestaan.

   Het proces om te begrijpen wat informatie betekent begint met de beschrijving van de twee wetten van de thermodynamica. Informatie, opgevat als energie, gehoorzaamt aan dezelfde natuurkundige wetten. 1st  en 2nd Wet van de thermodynamica. Er zijn twee soorten processen, warmte en arbeid, die kunnen leiden tot een verandering in de interne energie van een systeem. Dit betekent dat elke verandering in de energie van een levend systeem moet leiden tot een overeenkomstige verandering in de energie van de omgeving buiten het systeem. Met andere woorden, energie kan noch gecreëerd noch vernietigd worden. Informatie beïnvloedt materie en werkelijkheid omdat het er altijd deel van uitmaakt. Materie, energie en informatie vormen een fysieke werkelijkheid. Informatie kan niet worden gescheiden van de fysieke werkelijkheid. Dit betekent dat mensen niet aan de werkelijkheid kunnen ontsnappen omdat ze er altijd deel van uitmaken, of ze dat nu willen of niet. Met fysieke informatie in de vorm van feedback als beïnvloedende energie via cognitie, zijn processen die alle beschikbare en relevante informatie gebruiken adaptief, terwijl processen die niet alle beschikbare relevante informatie gebruiken niet adaptief worden. Entropie is de maat voor orde of wanorde in een proces of levend systeem door de beschikbaarheid of onbeschikbaarheid van energie in de vorm van informatie. Dezelfde natuurkundige wet geldt voor informatie, namelijk dat natuurlijke entropie kan worden beïnvloed door informatie die door ons universum en onze planeet wordt gebruikt om orde en structuur te creëren. Informatie kan niet vernietigd worden omdat het verbonden is met en deel uitmaakt van de kwantumwerkelijkheid, d.w.z. het weefsel van het bestaan. Universele eenvoud en elegantie zijn als volgt van toepassing,

Als we kijken naar de huidige staat van onze wereldwijde samenleving, kunnen we begrijpen dat veel antropogene (door de mens gemaakte) systemen wanorde veroorzaken. Zonder een opsomming te geven van alles wat er mis is gegaan en nog steeds mis gaat, weet u als lezer wat er bedoeld wordt. Deze studie is een poging om causaliteit te synthetiseren door het eerste doel van de Atheense school te volgen, namelijk: zoeken naar kennis over de oorzaak: conclusie: informatietekort. Kan het zo eenvoudig zijn? Ja! Door vier projecten te ontwikkelen en uit te voeren die gebaseerd zijn op synthese in plaats van analyse, wil deze studie wetenschappelijk en empirisch bewijzen dat deze stelling waar is.

Complexiteit reguleren is onmogelijk. De werkelijkheid reguleren op basis van een tekort aan informatie is onmogelijk. We zien dat een sociale surrealiteit wordt gereguleerd door informatie te onderdrukken of te censureren. Dit is onmogelijk vanwege de natuurkundige wet die stelt dat informatie niet gescheiden kan worden van de fysieke werkelijkheid. Sociale systemen die informatie ontberen en worden afgedwongen door regelgeving zijn daarom gedoemd om in te storten, wat de geschiedenis bevestigt.

Maatschappelijke wanorde of entropie in open systemen  

Kenneth Bailey onderstreept het onbeperkte toepassingspotentieel van zijn theorie van sociale entropie. De relatie tussen de eerste en tweede wet van de thermodynamica is niet alleen natuurkundig en geldt voor gesloten systemen, maar ook voor sociale, zogenaamde open systemen. Gesloten systemen waarin natuurkundige wetten gelden kunnen niet gescheiden worden van open sociale systemen, omdat op beide dezelfde natuurwetten van toepassing zijn. Wanneer er een informatietekort ontstaat, ontstaat er een energietekort, wat betekent dat er geen "werk" gedaan kan worden en er dus een einde komt aan de functionaliteit.

Geschiedenis

De Griekse, Romeinse en Italiaanse beschavingen stortten in door leugens die neerkwamen op een gebrek aan informatie. Kijk vandaag de dag om je heen: Onze sociale cohesie wordt opnieuw bedreigd door desinformatie, censuur en nepnieuws. Het enige wat de natuur van de mens verlangt, is dat hij de waarheid vertelt.

 Informatie, negatieve entropie of negentropie

Dit betekent dat entropie, d.w.z. de afname van energie om arbeid te verrichten, omgekeerd kan worden door informatie. De waarschijnlijkheid van onzekerheid kan dus omgekeerd worden door voldoende hoeveelheid en kwaliteit van informatie te gebruikeb, wat Landauers observatie over dat informatie een fysische substantie is in samenhang brengt met thermodynamica. Dr. Melvin Vopson, die de massa-energie-informatie-equivalentie voorstelde, meet de hoeveelheid informatie in het universum. Hij ontwierp een theoretisch raamwerk om deze verklaring op te baseren en stelt momenteel een testmethode voor waarbij de hoeveelheid informatie, het aantal bits opgeslagen op een harde schijf, wordt gewogen en vergeleken met het gewicht nadat de gegevens of informatiebits zijn gewist.

DNA

In biologische levende systemen wordt de communicatie voor genexpressie niet gereguleerd maar dynamisch "bestuurd" door DNA om de exacte en juiste eiwitten te produceren, helemaal vanaf onze genen tot aan de functionaliteit van grote eenheden. De werking van DNA en de theorie van Shannon kunnen als gelijkwaardig worden beschouwd in termen van informatieoverdracht. Het DNA wordt gezien als de bron van de boodschap of transmissie en de eiwitten zijn de ontvangers. De boodschap in de vorm van informatie moet gestructureerd zijn. Lila Gatlin van de Universiteit van Californië schreef "Evolutionary Indices" om de entropie in DNA-overdracht in hogere en lagere organismen te begrijpen en concludeerde dat ze hetzelfde zijn vanwege het onzekerheidsprincipe, dat wil zeggen de onmogelijkheid om alles volledig te weten. DNA slaat erfelijke informatie op in een specifieke opeenvolging van symbolen uit een alfabet van vier letters: A, T, C en G, wat betekent dat het een taal is.

Prestatie waarschijnlijkheidspatroon

De waarschijnlijkheid van uitkomsten kan daarom worden voorspeld door de kwantiteit en kwaliteit van informatie in een systeem, product, organisatie of overheid te meten. Wanneer we kijken naar niet-functionerende, door de mens gemaakte systemen, is het vrij eenvoudig om deze twee vragen te stellen: Werd alle relevante informatie gebruikt en toegestaan? Mocht het systeem vrij communiceren? De waarschijnlijkheid van niet is groter dan de waarschijnlijkheid van volledige transparantie. Informatie in de vorm van het stellen van zoveel mogelijk vragen is daarom essentieel. De waarschijnlijkheid van betere prestaties kan worden bereikt door een maximaal haalbare hoeveelheid en kwaliteit van informatie te gebruiken. Inderdaad, we leven in een elegant universum, waarin complexiteit de mens terugvoert naar eenvoud, namelijk het gebruik van informatie.

Op het moment van schrijven is er een entropische versnelling gaande in Nederland en Duitsland. Er is een gevaarlijk debat aan de gang tussen regeringsfunctionarissen en politieke partijen om te bepalen of politieke partijen met standpunten die indruisen tegen het schadelijke narratief van oorlog in Oekraïne of Israël, en een officieel goedgekeurd Nederlands televisiestation, verboden kunnen worden door een meerderheid. Socrates en Aristoteles waarschuwden ons hier al voor. Democratie is een gevaarlijke vorm van bestuur omdat de informatie van een minderheid verboden kan worden door censuur. De vragen die we ons moeten stellen zijn: "Wie wint en wie bewaakt de bewakers? Als je dit artikel hebt begrepen, besef je meteen dat de kans dat de wereld als een samenhangende samenleving functioneert dus niet meer zeker is. Met andere woorden, als je naar onze wereldwijde problemen kijkt, moet je weten dat ze kunnen worden opgelost door ware informatie toe te voegen in de vorm van corrigerende feedback. Dit is hoe biologisch leven kon ontstaan en kan blijven evolueren; het gebruikt voortdurend alle relevante en benodigde informatie.

Conclusie

Degenen die zich Catweazle herinneren: hij klaagde altijd dat "niets werkt". Ik hoop dat je nu begrijpt waarom veel van onze "constructies" nooit kunnen en zullen werken; ze gebruiken gewoon niet de juiste hoeveelheid informatie, waardoor de benodigde energie ontbreekt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een nieuwe vorm van regeren en bestuur; Noticratie, regeren d.m.v. informatie

Waarom mRNA niet kan en zal werken....

Voorwaarden van en voor niet schadelijke functionaliteit van onze samenleving