Rabbi Jonathan Sacks 'Na de Waarheid'




Deze belangrijke boodschap vertaalde ik uit het Engels. 

Een vrije samenleving is afhankelijk van vertrouwen. Vertrouwen is afhankelijk van eerlijkheid in het openbare leven. En eerlijkheid in het openbare leven is afhankelijk van de waarheid als norm. Of om het zo te zeggen: een vrije samenleving is een morele verworvenheid en zonder die verworvenheid zullen we haar verliezen. We zijn vergeten dat we zonder een gedeelde morele code waaraan we allemaal verantwoording moeten afleggen, waarin we allemaal zijn onderwezen en die we hebben geïnternaliseerd, het vertrouwen in het openbare leven zullen verliezen waarvan onze vrijheid afhankelijk is.

En laat me je nog een laatste citaat geven, een van de krachtigste citaten ooit, en zeker wat mij betreft, het deed me verstijven toen ik het voor het eerst las, en ik herlees het regelmatig. Het is van Bertrand Russell, in de inleiding van zijn History of Western Philosophy. Voor Bertrand Russell werden de hoogste punten van de westerse beschaving bereikt in het Griekenland van Athene en in het Italië van de Renaissance. En dit is wat hij schrijft:
"Wat in het grote tijdperk van Griekenland gebeurde, gebeurde opnieuw in het Italië van de Renaissance: de traditionele morele beperkingen verdwenen, omdat ze werden gezien als geassocieerd met bijgeloof; de bevrijding van de boeien maakte individuen energiek en creatief, wat een zeldzame fluorescentie van genialiteit voortbracht; maar de anarchie en het verraad die onvermijdelijk voortvloeiden uit het verval van de moraal maakten de Italianen collectief impotent, en ze vielen, net als de Grieken, onder de overheersing van naties die minder beschaafd waren dan zijzelf, maar niet zo verstoken van sociale cohesie."
Met andere woorden, tenzij en totdat we de morele basis van de westerse beschaving herstellen (wat een combinatie is van het joods-christelijke erfgoed en de verlichtingswaarden), totdat we de idealen van eer en eerlijkheid in het openbare leven terugvinden, zal na de waarheid ons onverbiddelijk naar na de vrijheid brengen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom mRNA niet kan en zal werken....

De voorwaarden voor een functionele samenleving zijn niet meer aanwezig

Voorwaarden van en voor niet schadelijke functionaliteit van onze samenleving