De voorwaarden voor een functionele samenleving zijn niet meer aanwezig



We leven in een samenleving die zich in een doodsspiraal bevindt (Schippers et al, 2023), grotendeels als gevolg van valse perceptie (¬p)( Capra, Fritjof 1991). Mensen denken dat ze controle hebben over complexiteit, of complexe systemen zoals de samenleving, het weer, het klimaat, geopolitiek, handel of het bedrijfsleven.  'Samenleving of maatschappij' is gelijkwaardig aan ‘Symbiose’, het samenleven van verschillende soorten met als doel te evolueren' (Margulis, Lynn, 1998).

Mensen lijken niet te begrijpen hoe de natuur en de werkelijkheid functioneren. Ze hebben op school geleerd dat de natuur competitief is en dat overleven van de sterkste de doelstelling is, maar dat is een achterhaalde, Cartesiaanse en destructieve perceptie. Een valse perceptie (¬p) draagt een wereldbeeld van negatieve sociale onderlinge afhankelijkheid met zich mee (Johnson, Johnson, 2007) waarin mensen geloven dat persoonlijk concurrentievoordeel alleen bereikt kan worden als anderen dat niet kunnen en dat liegen of bedriegen daarom van nature door de vingers wordt gezien. Het betekent dat ze zich niet bewust zijn van de betekenis van informatie en die dus negeren. Ze hebben niet geleerd, zijn zich er niet van bewust dat informatie gelijk staat aan de vereiste energie om nuttig werk te doen. Informatie wordt nog niet begrepen en geaccepteerd als fysiek, een substantie, entiteit of een ding van betekenis en niet slechts een bericht, een leugen of een e-mail (Campbell, Jeremy, 1982). Deze Baconiaanse (Bacon, Francis 1620) perceptie van de 'heerschappij van de mens over de wereld' weerhoudt mensen ervan te begrijpen dat alleen een optimale hoeveelheid en kwaliteit van informatie 'vorm geeft', bouwt, orde onderhoudt en waarborgt niet-schadelijke functionaliteit in levende systemen: natuurlijke, biologische, onze lichamen, flora, fauna en het universum. Minder dan optimale informatie staat gelijk aan waarschijnlijke vervorming, een levend systeem (maatschappij) wordt dan vervormd, niet langer functioneel. 

<informatie=>deformatie

Als we zien hoe desinformatie wordt gebruikt om de werkelijkheid te manipuleren in een competitief voordelige surrealiteit, is het zeer waarschijnlijk en fysiek mogelijk  dat zulke acties schadelijk worden. Kijk om u heen en u merkt dat ze dat vandaag de dag nog steeds zijn. Door de universele criteria voor onschadelijke, antropogene (door de mens gemaakte), evolutionaire (in overeenstemming met het leven) functionaliteit vast te stellen, is het wetenschappelijk aantoonbaar dat ideologische doelen die afhankelijk zijn van een tekort aan informatie nooit bereikt kunnen worden. Het gebrek aan informatie dat gelijk staat aan een gebrek aan energie resulteert in het onvermogen om te functioneren. Schadelijke doelen werden en worden nog steeds afgedwongen maar veroorzaken schade aan levende systemen. Zulke doelen zijn onbereikbaar omdat ze de informatie (energie) missen die nodig is om het fysieke werk te doen. Gebrek aan informatie versnelt entropie. In de natuurkunde gebruikt men deze formule: Informatie ≡   Entropie. In de context van dit artikel betekent dit 'de informatie die we niet hebben of gebruiken', ook wel onzekerheid en wanorde genoemd. Het betekent dat de wanorde in een levend systeem versnelt, maar niet kan worden gereguleerd door lineaire controle (handhaving, geweld, regelgeving of zelfs oorlog).

Kopje koffie

Vergelijk onze samenleving met een kop koffie en voeg melk toe. In het begin kolkt de melk tijdens het mengen. Het beweegt nog steeds. Kort daarna is de melk geabsorbeerd, vermengd. De vloeistof verandert van kleur, van zwart naar bruin. De beweging stopt. Dit betekent dat het maximale evenwicht is bereikt: entropie, het betekent dat er niets meer beweegt. Entropie is universeel. Ons universum is op reis (Carrol, Sean, 2023), net als het koffiekopje naar maximale entropie, een zogenaamde hittedood over ongeveer 5-100 miljard jaar (ze weten het niet). De beweging van het mengen, het eigenlijke proces van het veranderen van zwarte koffie naar bruine koffie, maakt functionaliteit mogelijk. Zolang er beweging is van orde naar wanorde, bijv. metabolisme, ademhaling, fotosynthese, hartslag, enz. blijven levende systemen in een levende toestand, omdat voeding met een hoge entropie (zonlicht of voedsel) voortdurend wordt veranderd in voeding met een lage entropie (energie, zuurstof). Universele entropie wordt afgeremd door het leven zelf dat een enclave creëert, een periode van Negentropie (negatieve entropie), die de orde is waarin het leven gedijt. (Wiener, Norbert, 1954).

Maatschappelijke Wanorde Theorie

Het werk van Kenneth D. Bailey ondersteunt een onbeperkt toepassingspotentieel. In zijn boek 'Social Entropy Theory' (1991) verkent hij de relatie van de eerste en tweede wet van de thermodynamica met maatschappelijke systemen die geen fysieke 'gesloten systemen' zijn zoals gascontainers, maar zogenaamde open systemen. Gesloten systemen waar natuurkundige wetten gelden kunnen niet gescheiden worden van open sociale systemen, omdat op beide dezelfde natuurwetten van toepassing zijn. Er is eenheid, onderlinge afhankelijkheid, onderlinge verbondenheid. Natuurkundige wetten voorstellen Realimiteit (de beperkingen of limieten van de werkelijkheid), die de grenzen bepalen van en voor functionaliteit. Mensen hebben die overschreden met algehele ellende tot gevolg.

Sociale Entropie versnelt omdat sinds 6000 jaar beschaving (Osborne, Roger, 2007) begon, door de mens gemaakte leefsystemen disfunctioneel zijn (opkomst en ondergang van wereldrijken, eeuwigdurende oorlog, geweld). Dit komt omdat de mens energie verspilt, zich niet bewust van het feit dat optimale informatie een vereiste is voor Samenleving. Sociale Entropie nadert geleidelijk, net als de koffie, naar maximaal evenwicht, entropie, dit betekent dat niets meer kan bewegen of werken. 

Door de mens gemaakte systemen kúnnen niet meer functioneren. Dit komt door de onderdrukking van de benodigde informatieenergie in een poging aan de werkelijkheid te ontsnappen. De energie om te functioneren is gewoon niet beschikbaar. (  symbool voor gelijkwaardigheid).

Cognitie

Cognitie, volgens onderzoek van Humberto Maturana en Francisco Varela (1972-1980), betekent in het kort dat communicatie de coördinatie is van gedrag tussen levende organismen door onderlinge structurele koppeling. Maturana en Varela ontdekten dat cognitie onlosmakelijk verbonden is met autopoiesis, oftewel zelf onderhoud, zelfbehoud, in samenwerking met de omgeving waarvoor optimale informatie nodig is.

In Social Cognition stelde Niklas Luhmann, socioloog, dat het basisidee van autopoiesis ook van toepassing is op niet-biologische, sociale communicatiesystemen die hun eigen elementen produceren (Seidl, David, 2004)  Hij begreep door mensen gemaakte organisaties en de samenleving als poly centrische verzamelingen van op elkaar inwerkende sociale systemen (Monkelbaan, Joachim, 2019) via communicatie (d.w.z. cognitie), en onderscheidde drie soorten sociale systemen: 

a. interactie (gesprek) 

b. organisaties

c. functiesystemen (communicatiesystemen).

Daarom kunnen de hieronder voorgestelde vergelijkingen, gebaseerd op de 'informatietekort ≙ entropie' theorie (Gassner, Josef, 2019) ( symbool voor per definitie) ook worden toegepast op open systemen zoals de samenleving, organisaties, industrieën, producten of overheden, d.w.z. alle levende communicatiesystemen (Luhmann, Niklas 1979). Met betrekking tot het invoeren van entropie, schrijft Bailey, zich baserend op werk van Orrin Klapp (1975) en Ilya Prigogine (1977); "hoewel de interne entropieproductie toeneemt of constant blijft binnen een systeem, kan geïmporteerde entropie worden verminderd door import van energie (let op: lees informatie) uit de omgeving, wat resulteert in een algehele afname van de systeemenergie of de toename van orde".  Geïmporteerde energie bestaat uit informatie die de onzekerheid of de gelijkwaardigheid van toename of afname van variëteit vermindert volgens Ross Ashby (1957).   Informatie is de oplossing van onzekerheid. (Shannon, Claude, 1948)

De minimale, optimale informatie, 2nd wet van Infodynamica (Vopson, 2023) uit de is van toepassing. Door entropie uit de 'warmte' context te halen, wordt het bruikbaar voor het nut in sociale communicatiesystemen. De opeenstapeling van waarnemingservaringen vergroot de hoeveelheid nuttige informatie voor zelforganisatie en emergentie.  Ilya Prigogine's theorie van dissipatieve structuren gericht op niet-lineaire, ver van evenwicht werkende systemen, bevestigt dit (Capra, Luisi, 2014) . Hij en zijn collega's waren in staat om een nieuwe niet-lineaire thermodynamica te ontwikkelen om het zelforganisatieprincipe te beschrijven in open systemen ver van het evenwicht (bijvoorbeeld van toepassing op de samenleving). Dissipatie (re: verplaatsing) in plaats van de gebruikelijke uitdrukking van 'entropie' verklaart dat in 'open systemen' dissipaties een bron voor orde worden.  Open systemen maken de overdracht van materie, energie en informatie vanuit de omgeving over de grenzen van het systeem mogelijk. Een gesloten systeem doet dat niet, omdat de klassieke thermodynamica deze niet kan beschrijven (Von Bertalanffy, Ludwig, 1968). 

De gewone wetten van de thermodynamica hebben te maken met 'afval', terwijl dit proces of fenomeen 'emergentie' wordt genoemd, dat zichzelf transformeert in nieuwe, opkomende structuren van verhoogde complexiteit (evolutie), ook wel nieuwheid (novelty) genoemd, gebaseerd op de observatie dat dissipatieve structuren hun energie (informatie) van buitenaf ontvangen. De relatie tussen toenemende entropie of wanorde is nog steeds geldig, maar hun onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid kan in een nieuw licht worden gezien. Op bifurcatiepunten (een plaats waar één ding, of weg, of vraag) in tweeën deelt, moet het systeem een keuze maken tussen twee mogelijke paden; ofwel orde ofwel wanorde, gelijk aan het spel van twintig vragen.

Twintig vragen Spel

Laten we het spel van 20 vragen spelen, dat Carl Sagan noemde in zijn serie Cosmos deel 11, (1980). Dit is een methode om de informatie te kwantificeren, door het aantal keuzes na elke vraag te verminderen om tot een antwoord te komen, bijvoorbeeld: 'leeft het of leeft het niet?' 'Is het een dier?' 'Is het groot genoeg om te zien? " "Groeit het op het land?

Deze manier van vragen stellen is een vorm van informatie- of gegevensverzameling om tot een oplossing te komen of een antwoord te vinden op de vraag: "wat is het?". Na het ontdekken van het antwoord moet het worden geïnterpreteerd door de menselijke perceptie via alle menselijke zintuigen, niet alleen door de hersenen, om de informatie te verwerken tot een ervaring van levensvatbare werkelijkheid. Na elke vraag en elk antwoord eindigt men met 1 stukje (bit) informatie waarmee men een keuze kan maken tussen 2 even waarschijnlijke alternatieven (ja of nee, 1 of 0). Wanneer men 2 bits informatie vindt, kan men kiezen tussen 4 waarschijnlijke alternatieven, 3 bits betekent 8 waarschijnlijke opties, enzovoort. Het verhogen van verschillende waarschijnlijkheden verhoogt ook de hoeveelheid informatie en dus de vooruitzichten op het vinden van een antwoord.



Illustratie I: bronnenboek 'Informatietheorie' James Stone (2015)

In twintig vragen kan men 20 bits informatie verkrijgen. Dit maakt het waarschijnlijk mogelijk om het aantal mogelijke woorden te beperken van 1 miljoen tot één. Zoals eerder gezegd is het probleem met de algemeen geaccepteerde empirische wetenschappelijke methode dat deze niet alle vragen stelt maar zich beperkt tot het wetenschappelijk testen van door alleen het gebruik van de fysieke menselijke zintuigen toe te staan zoals 'zicht, tast, reuk, smaak en geluid , die verouderd, mechanistisch, analytisch en reductionistisch zijn. Ze laten geen 'optimale informatie' noch synthese toe, waardoor de resultaten, hoewel bruikbaar, niet langer wetenschappelijk volledig als gevolg van een paradigmaverandering in de wetenschap. Vandaar dat optimale informatieverzameling, het stellen van een maximaal aantal vragen (om onze richting te vinden en te kiezen) relevant is. (Von Foerster, Heinz, 1973), 

Op de Universiteit van Portsmouth sprak ik Dr. Melvin Vopson over zijn werk aan deze nieuw voorgestelde natuurkundige wet.  Hij ging dieper in op het 'massa-informatie-energie-equivalentie'(2019) principe waar hij aan werkt. In 2021 schreef hij een artikel; 'Estimation of the information contained in the visible matter of the universe' en in 2023 publiceerde hij zijn boek 'Reality Reloaded, the scientific case for a simulated universe'. 

Hij stelt dat informatie de vijfde toestand van materie is naast vloeistof, gas, vaste stof en plasma, waardoor informatie fundamenteel blijkt te zijn voor en in alle levende systemen. Hij heeft het over atomaire en subatomaire deeltjes en dat cellen informatie over zichzelf in zichzelf dragen. Dit suggereert dat informatie inderdaad fysiek is (Landauer, Rolf 1991), deel uitmaakt van alle levende materie en dat informatie massa heeft. Vopson’s onderzoek door middel van zijn waarneming bevestigt dat informatie inderdaad een substantie is (Wheeler, J. A. 1990) wat door alle levende systemen wordt gebruikt om ze in stand te houden, terwijl de 'deuren van de waarneming' (William Blake) van informatie Anthropos,  de mens is. (Raine, Katleen, 1970). 

Het verenigde veld

Quantumdeeltjes in verschillende vormen worden ook wel atomen of subatomaire deeltjes genoemd. Dit zijn de fundamentele bouwstenen van alle materie, energie en informatie (inclusief ons). Ze handelen niet afzonderlijk, maar vormen een eenheid, een verenigd veld dat zichzelf voorstelt als een verenigende theorie, die alle belangrijke theorieën in de natuurkunde omvat, met en door het menselijk bewustzijn door waarneming en perceptie (symbool 'P'). De wereld is een weergave van informatie. (Hagelin, John, 2007). 

Thermodynamica

We kunnen de twee wetten van de thermodynamica van gesloten systemen van Rudolph Clausius toepassen op open systemen zoals de samenleving:

a. De energie van het universum is een constante -Energie kan noch gecreëerd noch vernietigd worden – 1e Wet Thermodynamica

b. De entropie van het universum neigt naar een maximum - 2e  Wet Thermodynamica.

Deze geldt voor een geïsoleerd of gesloten systeem dat geen energie, materie of informatie uitwisselt met zijn omgeving. Veranderingen in de entropie van het universum kunnen nooit negatief zijn. Opmerking: wat momenteel wordt waargenomen in de natuurkundegemeenschap is dat deze 2nd wet van de thermodynamica negentropie (orde) toestaat die wordt geleverd doordat het leven zelf de thermodynamische entropie vertraagt door te leven (eerder uitgelegd als metabolisme en fotosynthese).

Twee voorgestelde metafysische vergelijkingen

Door twee algoritmen te ontwikkelen kan orde of wanorde worden aangetoond met deze twee metafysische vergelijkingen: 

P : perceptie, als het vereiste axioma (onbewezen waarheid)

Introductie van 'Realimiteit': beperkingen of grenzen van de werkelijkheid en dus functionaliteit

 Ze moeten worden aangepast aan de bevindingen door het volgende erin op te nemen:

 i e : informatie energie, en m voor materie/massa, als volgt

 ¬p(m-(i  e))>r  S

sociale entropie / wanorde / disfunctionaliteit

¬ ontkenningssymbool, ¬p: onjuiste waarneming, m, symbool voor levende systemen als materie/massa, i, informatie, ≡ equivalentiesymbool e, energie, r > buiten de werkelijkheid resulteert in S, sociale entropie/ wanorde of waarschijnlijkheid van disfunctioneren.

p(m+(i  e)) <r  J

sociale negentropie / orde / functionaliteit

p: correcte waarneming, m, symbool voor levende systemen als materie/massa, i, informatie, ≡ equivalentiesymbool, e, energie, < gelijk aan binnen r, werkelijkheid,  resulteert in J, sociale negentropie/orde of waarschijnlijkheid van functionaliteit. 

Conclusie

De natuurkundig eenheid:  materie-energie-informatie (m-e-i) niet kan worden verbroken, maar wordt verstoord door een valse of foute waarneming van de werkelijkheid door de mens.

De algoritmes zijn niet in tegenspraak met Einsteins E=mc2 vergelijking voor de speciale relativiteitstheorie die stelt en uitdrukt dat energie en massa dezelfde fysieke entiteit zijn en in elkaar kunnen worden veranderd.

Om dit artikel begrijpelijk te maken, stel uzelf de volgende vraag. Als ik een straat oversteek en alleen naar links kijk, hoe ver kom ik dan? 

Informatie is waarschijnlijk DE fundamentele substantie die zorgt voor niet schadelijke functionaliteit in alle communicerende levende systemen waardoor ze kunnen evolueren en overleven.

De paradox van het informatietekort 

Liegen om het onverdiende te krijgen verplaatst de energie die nodig is om het onverdiende te krijgen.

Op dit moment is een maatschappelijke doodsspiraal onvermijdelijk, omdat de voorwaarden voor doelgerichte functionaliteit (informatie & energie) worden verdrongen, genegeerd en onderdrukt door geforceerde handhaving, geweld, terrorisme en oorlog. Het ontwerpen van en het herstel naar een duurzame, niet schadelijke  'Samenleving'  is eenvoudig. Het enige wat we nodig hebben is optimale informatie in de vorm van feedback. Graag gedaan!




Referenties

  Ashby, Ross (1958) 'Vereiste verscheidenheid en de implicaties voor de besturing van complexe systemen' (Online) http://pcp.vub.ac.be/Books/AshbyReqVar.pdf  

  Bacon, Francis (1620) 'Novum Organum' (online) beschikbaar op https://www.britannica.com/biography/Francis-Bacon-Viscount-Saint-Alban 

  Baily, Kenneth D ' (1990) 'Social Entropy Theory' ISBN 0-7914-0056-5 State University of New York Press, Albany.

  Bertalanffy, Ludwig von (1968) 'General Systems Theory' (online) beschikbaar op https://www.academia.edu/38207367/Von_Bertalanffy_Ludwig_General_System_Theory (geraadpleegd op 11 maart 2023)

  Campbell, Jeremy (1982) "Grammaticale man" ISBN 067-1-44061-8, Simon & Schuster, New York.

  Capra, Fritjof, (1984) 'Het Keerpunt' ISBN 90-254-6918-3 Contact, Amsterdam

  Capra, Fritjof, Luisi, Pier Luigi (2014) 'The Systems View of Life' ISBN 978-1-107-01136-6, Cambridge University Press.

  Carrol, Sean (2023) 'Het heelal in 90 minuten: Tijd, vrije wil, God en meer' Interview (Online) beschikbaar op https://www.youtube.com/watch?v=tM4sLmt1Ui8 

  Gassner, Josef, (2021) 'Information Defizit=Entropie' (online) beschikbaar op https://www.youtube.com/watch?v=oc0V3X4p8eU 

  Hagelin, John, (2011) "Is Consciousness the Unified Field" (online) beschikbaar op: http://fora.tv/2011/10/20/John_Hagelin_is%20Consciousness_the_unified_field (

  Landauer, Rolf (1991) 'Informatie is fysiek' (online) beschikbaar op: http://www.w2agz.com/Library/Limits%20of%20Computation/Landauer%20Article,%20Physics%20Today%2044,%205,%2023%20(1991).pdf 

  Margulis, Lynn, (1998) 'Symbiotic Planet' ISBN 0-46507271-2 Basic Books, New York

  Maturana, H en F. Varela (1980/1972) 'Autopoiesis; de organisatie van het levende', 'Autopoiesis en Cognitie; . D. Reidel, Dordrecht Holland.

  Maturana, H en Poerkson, B (2004) 'Van zijn naar doen' (Systems View of Life) Hoofdstuk 7. ISBN 978-1-107-01136-6, Cambridge University Press, Cambridge UK.

  Monkelbaan, Joachim (2018) 'Governance for Sustainable Development Goals', ISBN 978-981-13-0475-0 Springer Nature Singapore.(pp. 144)

  Prigogine, I, Lefever, R (1973) 'Theory of Dissipative Structures' (online) beschikbaar op https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-663-01511-6_10 

  Raine, Kathleen (1970) 'William Blake', ISBN 0-500-2017-2, Thames and Hudson ltd.  Londen, 1970

  Seidl, David, (2004) 'Luhmanns theorie van autopoietische sociale systemen'. Munich School of Management, (online) beschikbaar op https://www.researchgate.net/profile/David_Seidl2/publication/277293382_Luhmann's_theory_of_autopoietic_social_systems/links/564db64b08aefe619b0e109f/Luhmanns-theory-of-autopoietic-social-systems.pdf 

  Shannon, Claude, (1948) 'A Mathematical Theory of Communication' (Online) Beschikbaar op https://people.math.harvard.edu/~ctm/home/text/others/shannon/entropy/entropy.pdf

  Stone, James V. (2015) 'Ínformation Theory' P-11, ISBN 978-0-9563728-5-7, Sebtel Press, Amazon, Polen.

  Von Foerster, Heinz (1973) 'Over het construeren van een werkelijkheid, in Milieuontwerp en -onderzoek', (Online) http://www.semiorganized.com/resources/other/Foerster-constructingreality.pdf 

  Vopson, Melvin (2023) 'Reality Reloaded' ISBN 978-1-80517-057-0, IPI Publishing, Hampshire, VK.

  Vopson, Melvin (2023) 'Praten over informatiefysica' (online) beschikbaar op https://www.youtube.com/watch?v=HchymI0i0p8&t=270s 

  Vopson, Melvin, (2019) 'The Mass-Energy-Information Equivalence Principle' (Online) Beschikbaar op https://pubs.aip.org/aip/adv/article/9/9/095206/1076232/The-mass-energy-information-equivalence-principle 

  Wheeler, John Archibald (1990) 'Informatie, fysica, kwantum, de zoektocht naar verbanden' (Online) beschikbaar op https://jawarchive.files.wordpress.com/2012/03/informationquantumphysics.pdf 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom mRNA niet kan en zal werken....

Voorwaarden van en voor niet schadelijke functionaliteit van onze samenleving