Voorwaarden van en voor niet schadelijke functionaliteit van onze samenleving

 


Dit artikel verscheen in IPI Letters in Engeland – Information Physics Institute 30 juni 2023  https://ipipublishing.org  

Arend van Campen MA, PhD Candidate,*

www.Sustenance4all.com  Zwitserland

*Corresponderende auteur (E-mail: avc@sustenance4all.com)

 

Synthese van de criteria van en voor niet-schadelijke functionaliteit van door de mens gemaakte systemen

Dit onderzoek richt zich op de ontwikkeling en toepassing van een meetsysteem voor de functionaliteit van antropogene ontwerpen. Door de mens gemaakte constructies, systemen, organisaties of producten zijn vaak negatief van elkaar afhankelijk (sommigen profiteren ervan, maar ten koste van anderen - of winst voor de één ten koste van iedereen: externaliteiten). Deze studie bekijkt de maatschappij door de lens van informatie. Informatie lijkt nog niet begrepen te worden als een fysieke substantie die de functionaliteit van universele en natuurlijke systemen garandeert. De natuur kan niet langer worden gezien als materie en energie, maar moet worden geïnterpreteerd als materie, energie en informatie (Campbell Jeremy, 1982) [1]. Rolf Landauer stelde dat informatie fysisch is (Landauer, Rolf, 1991) [2] en relateerde het aan entropie die leidt tot wanorde in systemen, hij beschreef de maat van entropie in een aantal bits die binaire eenheden van informatie zijn en bevestigde dat entropie informatie is.

 

Introductie

Het vermogen om te communiceren, d.w.z. informatie uit te wisselen en te gebruiken als de energie die nodig is om autopoietisch (zichzelf in stand houdend) te blijven, is van toepassing op alle fysische, biologische en dus ook antropogene (door de mens gemaakte) systemen, omdat de mens een intrinsiek onderdeel van de natuur is. Door de mens gemaakte doelen zijn vaak gebaseerd op bijbedoelingen en zijn of worden daarom afhankelijk van non-communicatie die leidt tot een entropische (wanordelijke) toestand als gevolg van een energietekort, d.w.z. een opzettelijk informatietekort, een leugen die entropie definieert. We leven in een maatschappij die zich in een schadelijke crisis van perceptie bevindt (Capra, 1991) [3] omdat mensen de betekenis en de waarde van informatie niet begrijpen als de energie die orde vormt, opbouwt en handhaaft en functionaliteit waarborgt. Leven houdt het leven zelf in stand. Leven creëert en onderhoudt negatieve entropie, ook wel negentropie of orde genoemd, in een entropisch, of wanordelijk universum. Het leven ontsnapt op de een of andere manier aan de 2e wet van de thermodynamica sinds het leven is ontstaan.

 

Desinformatie

Wanneer we observeren hoe desinformatie wordt gebruikt om de werkelijkheid te manipuleren terwijl dit fysiek onmogelijk is, maar wel potentieel schadelijk, kunnen we deze wetenschap gebruiken om te leren. Het zal aantoonbaar worden dat ideologische doelen, die afhankelijk zijn van een tekort aan informatie (liegen of het onderdrukken van informatie) nooit bereikt kunnen worden.

Helaas werden en worden zulke doelen nog steeds nagestreefd en veroorzaken ze grote schade aan alle levende systemen. Op het moment van dit schrijven zijn er wetten in de maak die gaan bepalen wat er wel of niet waar is.

 

Cognitie

Volgens onderzoek van Humberto Maturana [4] en Francisco Varela, betekent in het kort het verwerken van alle relevante informatie met de omgeving om in leven te blijven. Zij ontdekten dat cognitie onlosmakelijk verbonden is met autopoiese.

 

Maatschappelijke Cognitie

Niklas Luhmann, socioloog stelde dat het basisidee van autopoiese ook van toepassing is op niet-biologische, sociale systemen die hun eigen elementen produceren (Seidl, David, 2004) [5]. Hij begreep door de mens gemaakte organisaties en de samenleving als polycentrische verzamelingen van op elkaar inwerkende sociale systemen (Monkelbaan, Joachim, 2019) [6] door middel van communicatie. d.w.z. cognitie en onderscheidde drie soorten sociale systemen: interactie (conversatie), organisaties en functiesystemen (communicatiesystemen).

Het universum is een fysiek systeem dat bits met informatie bevat. Elk elementair deeltje draagt bits met informatie. Elektronen die informatie dragen werken op een systematische manier samen om een kwantumlogische operatie uit te voeren. Een computer en onze mobiele telefoons werken net als het universum omdat ze er deel van uitmaken en om te kunnen werken moeten ze aan dezelfde natuurkundige wetten gehoorzamen. Computers en het universum zijn informatieverwerkers. Kwantumcomputing wordt op dit moment mogelijk gemaakt door informatie; het universum werkt al op die manier. (Lloyd, Seth, 2016) [7]. 

Kwantuminformatieverwerking analyseert het universum in termen van informatie: het universum bestaat niet alleen uit fotonen, elektronen, neutrino's en quarks, maar ook uit kwantumbits of qubits. Professor Lloyd zegt dat het universum een gigantische computer is die informatie verwerkt in kwantumbits (qubits).  Het universum, een computer, het menselijk lichaam, het milieu, bedrijven; alle levende systemen zijn informatiedragers, receptoren en/of zenders. De informatie die ze dragen kan worden begrepen als betekenis, waargenomen en begrepen door het menselijk bewustzijn en verwerkt door zijn hersenen via waarneming door alle zintuigen. Zonder het menselijk vermogen om informatie en betekenis te interpreteren, kan het nut van stukjes informatie niet worden ontdekt. Daarom is het belangrijk om te leren hoe mensen de werkelijkheid waarnemen. Fritjof Capra spreekt over een crisis in de waarneming (Capra, 1991, 2016) omdat hij stelt dat mensen onze wereld waarnemen als iets buiten hen. Dit geest-lichaam paradigma blijft bestaan.

 

Informatietekort Entropie Metafysische vergelijkingen.  symbool voor per definitie

Figuur 1. Symbolische voorstelling van de relatie tussen informatie, entropie en werkelijkheid.


 


 

 

Het proces om te begrijpen wat informatie inhoudt begint met de beschrijving van de twee wetten van de thermodynamica. Informatie begrepen als energie gehoorzaamt aan dezelfde natuurkundige wetten. 1e en 2e wet van de thermodynamica (Clausius, Rudolph 1865) [9]. Er zijn twee soorten processen, warmte en arbeid, die kunnen leiden tot een verandering in de interne energie van een systeem. Dit is hetzelfde als zeggen dat elke verandering in de energie van een levend systeem moet leiden tot een overeenkomstige verandering in de energie van de omgeving buiten het systeem. Met andere woorden, energie kan niet worden gecreëerd of vernietigd. Informatie beïnvloedt materie en werkelijkheid omdat het er altijd deel van uitmaakt. Materie, energie en informatie vormen één fysieke werkelijkheid, een drie-eenheid. Informatie kan niet losgekoppeld of gescheiden worden van de fysieke werkelijkheid. Dit betekent dat de mens niet aan de werkelijkheid kan ontsnappen omdat hij er altijd deel van uitmaakt, of hij dat nu wil of niet. Met fysieke informatie in de vorm van feedback als beïnvloedende energie via cognitie, zijn processen die alle beschikbare en relevante informatie gebruiken adaptief terwijl processen die niet alle beschikbare relevante informatie gebruiken niet adaptief worden. Entropie is de maat voor orde of wanorde in een proces of levend systeem door de beschikbaarheid of onbeschikbaarheid van energie≡informatie. Het symbool  ≡ betekent gelijkwaardig aan. Informatie beantwoordt aan dezelfde natuurkundige wet, namelijk dat natuurlijke entropie kan worden beïnvloed door informatie, die door ons universum en onze planeet wordt gebruikt om orde en structuur te creëren, oftewel te kunnen functioneren. Informatie kan niet vernietigd worden omdat het verbonden is en deel uitmaakt van de kwantumwerkelijkheid, d.w.z. het weefsel van het bestaan. Universele eenvoud en elegantie zijn als volgt van toepassing:

Wanneer men de huidige staat van onze wereldwijde samenleving observeert, kan men begrijpen dat antropogene systemen wanorde veroorzaken. Zonder te hoeven opnoemen wat er allemaal is misgegaan en nog steeds misgaat, weet u als lezer wat er bedoeld wordt. Deze studie is een poging om de causaliteit samen te vatten door het eerste doel van de School van Athene te volgen, namelijk: Zoek kennis van de Oorzaak: Conclusie: informatietekort. Kan het zo eenvoudig zijn? Ja! Door 4 projecten te ontwikkelen en uit te voeren die gebaseerd zijn op synthese in plaats van analyse, wil dit onderzoek wetenschappelijk en empirisch aantonen dat deze stelling juist is.

 

Complexiteit

Reguleren d.m.v. forcering van een complexe samenleving is onmogelijk. Het reguleren van de realiteit, die gebaseerd is op een tekort aan informatie, is onmogelijk. We stellen vast dat een maatschappelijke surrealiteit wordt gereguleerd door het onderdrukken (re censureren) van informatie. Dit is onhaalbaar vanwege de wet van de fysica, die zegt dat informatie niet kan worden gescheiden van de fysieke werkelijkheid (Khalili, Jim, 2016.) [10] Daarom zijn maatschappelijke systemen die een gebrek aan informatie hebben en die worden afgedwongen door regelgeving gedoemd om in te storten, wat de geschiedenis bevestigt.

 

Sociale entropie (wanorde in open systemen (zoals onze samenleving)

Kenneth D. Bailey bevestigt het onbeperkte toepassingspotentieel van zijn Social Entropy Theory [11]. De relatie tussen de eerste en tweede wet van thermodynamica is niet alleen natuurkundig, van toepassing op gesloten systemen, maar ook gerelateerd aan sociale, zogenaamde open systemen. Gesloten systemen waar natuurkundige wetten gelden kunnen niet gescheiden worden van open sociale systemen, omdat op beide dezelfde natuurwetten van toepassing zijn. Als er een informatietekort ontstaat, ontstaat er een energietekort waardoor er geen 'werk' gedaan kan worden en de functionaliteit dus eindigt

 

Figuur 2. Terugkoppellus (feedback loop) van functionaliteit van levende systemen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Griekse, Romeinse en Italiaanse beschavingen stortten in door onwaarheden, die gelijk staan aan een tekort aan informatie. Kijk nu maar om u heen; onze sociale cohesie wordt opnieuw vernietigd door desinformatie. Het enige wat de natuur van de mens verlangt is dat hij de waarheid vertelt.

 

Observatie van Nederland

Op het moment van schrijven van dit artikel is een entropische versnelling in Nederland waarneembaar. Er is een gevaarlijk debat gaande tussen overheidsfunctionarissen en politieke partijen om te bepalen of een politieke partij en een officieel goedgekeurde Nederlandse TV-zender verboden kunnen worden door een tegengestelde meerderheid. Dit is waar Socrates en Aristoteles ons voor waarschuwden. Democratie kan een gevaarlijke vorm van regeren worden, omdat de informatie van een minderheid verboden kan worden door censuur van een meerderheid. Dit betekent dat een tekort aan informatie zal resulteren in een tekort aan energie om werk te verrichten, waardoor de functionaliteit van het land in gevaar komt. De vragen die gesteld moeten worden zijn: 'cui bono? en 'quis custodiet ipsos custodes? Wie wint en wie bewaakt de bewakers? Als u dit artikel hebt begrepen beseft u meteen dat de waarschijnlijkheid van functionaliteit van Nederland als samenhangende samenleving onzeker is. Met andere woorden, Nederland als antropogeen systeem zal disfunctioneel worden.

 

Referenties

[1] Jeremy Campbell, Grammatical Man, Informatie, Entropie, Taal en Leven, Simon & Schuster (1982) ISBN-10: 0671440616 

[2] Rolf Landauer, Informatie is fysisch, Physics Today 44, 5, 23 (1991)

[3] Fritjof Capra, Pier Luigi Luisi, The Systems View of Life: Een verenigende visie, Cambridge University Press (2014) ISBN-10: 9781107011366 

[4] Humberto R. Maturana, Bernhard Poerksen, Van zijn naar doen. De oorsprong van de biologie van cognitie (2004) ISBN-10: 3896704486

[5] David Seidl,. Luhmanns theorie van autopoietische sociale systemen (2004) https://www.researchgate.net/publication/277293382_Luhmann%27s_theory_of_autopoietic_social_systems

[6] Joachim Monkelbaan, Governance for Sustainable Development Goals, (2018) Springer Singapore, ISBN978-981-13-0474-3 https://doi.org/10.1007/978-981-13-0475-0

[7] Seth Lloyd, Quantum Informatie Wetenschap, https://web.mit.edu/2.111/www/notes09/spring.pdf

[8] Van Campen - Realimiteit, Sustenance4all.com

[9] Rudolf Clausius, De mechanische theorie van warmte J. Van Voorst (1867)

[10] Jim Khalili, Informatietechnologie Khalilli, Jim, (31.01.2017) 'Informatietechnologie' (online) beschikbaar via: https://www.youtube.com/watch?v=833l2EaNGUs (Accessed November 20, 2019)

[11] Kenneth Bailey, Social Entropy Theory, State University of New York Press (1990) ISBN-10: 0791400573

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een nieuwe vorm van regeren en bestuur; Noticratie, regeren d.m.v. informatie

Waarom mRNA niet kan en zal werken....