Glasgow Klimaat Top 2021


 

Deze veelbesproken vergadering zal niets opleveren omdat ie niets kán en zál opleveren. U zult zich waarschijnlijk afvragen waarom dan niet? De filosofische School van Athene stelde zich 4 primaire doelen. Ik zal de eerste belichten omdat ie er toe doet: ‘zoek de eerste oorzaak’.

Denkt u alstublieft even na voor u een antwoord geeft, en vraag u eerst eens af waarom eerder vergaderingen nagenoeg niets hebben opgeleverd? Kijk dan even om u heen en observeer een maatschappij die in wanorde is; conflicten, vervuiling, oorlogen, onrecht, machtsmisbruik, vluchtelingen, destabiliserende corona politiek, en vele andere zogenaamde wereld risico’s die elk jaar worden gerapporteerd door het World Economic Forum, maar waar nog steeds geen oplossingen voor zijn gevonden omdat de ‘eerste oorzaak’ ontkend en dus genegeerd wordt. U raadt het al? Of nog niet? Fritjof Capra omschreef deze oorzaak als een ‘waarnemingsfout van de mens’. Een zgn. perceptiefout die een mens de werkelijkheid verkeerd doet inzien en dat is dat de mens zichzelf heeft verheft alsof hij de natuur kan overheersen. Hij ziet zichzelf als buiten of boven de natuur maar heeft niet door dat hij er deel van uitmaakt en er onlosmakelijk mee is verbonden én er afhankelijk van is. Dus bedenkt hij allerlei uitwegen zonder de schade die hi erdoor berokkent aan de natuur en dus zichzelf te accepteren. Dus heeft hij een surreële realiteit gebouwd buiten de waarheid om. En omdat hij maar niet wil toegeven dat hij een fout maakt, denkt hij dat hij door forcering (oorlog, conflict, tirannie en lijden) toch nog zijn gelijk zal krijgen. Onze hele economie is gebouwd op dit drijfzand, maar nu de klimaatgekte ook diegenen die het veroorzaken bang heeft gemaakt, zullen er wederom dezelfde fouten worden gemaakt door politici en hun vrienden, namelijk dat ze macht zullen misbruiken om de temperatuur te gaan domineren. Dit is onmogelijk, omdat we te maken hebben met complexiteit. Dit betekent dat de natuur zich nooit laat beheersen door de mens omdat complexiteit inhoudt dat een perceptie over een lineaire oorzaak en gevolg niet gebruikt kan worden in een non lineair universum. Er zijn gewoon veel te veel factoren, oorzaken en gevolgen in een complex systeem zoals het klimaat. De natuur laat zich niet reguleren. Er duizend miljard € tegenaan gooien zal niet helpen. Wat wel kan helpen is dat men alle schadelijke systemen zoals industrieën, producten en diensten opnieuw gaat ontwerpen. De schade aan de natuur moet natuurlijk stoppen. Dat kan best, maar dan moet de eerste oorzaak; hebzucht en het op die basis gebouwde financiële systeem ook opnieuw worden ontworpen zodat de schadelijkheid stopt. We noemen dit de transformatie van een negatief onderling afhankelijk systeem (voordeel voor een aantal, maar ten koste van de rest) naar een positief onderling afhankelijk systeem (voordeel voor alles en iedereen). Dit kan omdat de wetenschap en de informatie om dit te doen beschikbaar is.

Niklas Luhmann betoogde dat het basisidee van autopoiesis (zelf-makend) ook van toepassing is op niet-biologische, sociale systemen  zoals producten, industrieën, bedrijven, die hun eigen elementen produceren. Hij vatte door mensen gemaakte organisaties en de maatschappij op als poly-centrische verzamelingen van op elkaar inwerkende sociale systemen door middel van communicatie - d.w.z. cognitie - en onderscheidde drie soorten sociale systemen: interactie door conversatie, organisaties en functiesystemen van communicatie. Duurzaamheid kan worden bereikt door gebruik te maken van positieve (versterkende) en negatieve (dempende of corrigerende) feedback-informatie in een evenwichtige volgorde.

Communicatie en conversatie, of het voortdurend verzamelen en delen van (nieuwe, real-time) informatie, creëert de basis voor aanpassing, maximale controle en voorspelbaarheid. Een continu leerproces is de basis voor continuïteit op lange termijn van alle sociale systemen. Waarde gedreven bedrijfsethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn feedback (informatie) die, samen met alle relevante informatie, moet worden gebruikt om de stabiliteit te handhaven. Daarom kan een organisatie het zich niet veroorloven dit te negeren, want alleen uitwisseling van alle relevante informatie maakt autopoietisch functioneren en een lange levensduur mogelijk. Dus, deze informatie wordt natuurlijk genegeerd en zelfs onderdrukt maar zolang dat gebeurt, stevenen we af op de destructie van ons, de mens, omdat de natuur wel kan voorbestaan zonder ons, maar wij niet kunnen voortbestaan zonder de natuur.

Het delen van informatie bevestigt de Stakeholder Theorie van Edward Freeman, wiens systemische beraadslaging suggereert dat de waarde van bedrijven niet in isolatie kan worden gecreëerd, maar in samenwerking en communicatie met alle share- en stakeholders, inclusief de natuur en het milieu.

Gregory Bateson schreef: "Wij creëren de wereld die wij waarnemen, niet omdat er buiten ons hoofd geen werkelijkheid bestaat, maar omdat wij de werkelijkheid die wij zien selecteren en bewerken om deze in overeenstemming te brengen met onze overtuigingen over in wat voor wereld wij leven. De man die gelooft dat de hulpbronnen van de wereld oneindig zijn, bijvoorbeeld, of dat als iets goed voor je is, hoe meer ervan hoe beter is, zal niet in staat zijn fouten te zien, omdat hij niet op zoek zal gaan naar bewijzen ervan."

Bateson bevestigde dat alle "levende systemen" afhankelijk zijn van informatie feedback mechanismen en com putare, hetgeen reflectie door cognitieve vermogens betekent.

Dit betekent dat de mens zal moeten leren begrijpen en vooral accepteren hoe de natuur het leven al miljoenen jaren laat overleven en evolueren; dat doet hij door symbiose – samenwerken d.m.v. cognitie: het verzamelen en gebruiken van alle relevante informatie. Charles Darwin schreef: ‘’alleen nuttige aanpassingen worden gecontinueerd.” De klimaatproblematiek wordt veroorzaakt omdat de mens precies het tegenovergestelde doet. Het enige wat we dus hoeven te doen is de natuur kopiëren. Eenvoudig en gemakkelijk!


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een nieuwe vorm van regeren en bestuur; Noticratie, regeren d.m.v. informatie

Waarom mRNA niet kan en zal werken....

Voorwaarden van en voor niet schadelijke functionaliteit van onze samenleving